tirsdag 31. juli 2018

Øvre luftveisinfeksjon

En øvre luftveisinfeksjon er et annet uttrykk for å si at man er forkjølet. En forkjølelse er en mild infeksjon i nese og hals. Under normal pusting passerer luft gjennom nesen, luftrøret, bronkiene og etterhvert ned i stadig trangere luftveier.


Flere mekanismer i luftveiene skal forhindre at fremmedlegemer og organismer trenger inn i lungene der de kan forårsake sykdom. Ofte en forutgående øvre luftveisinfeksjon.

Generelle sykdomstegn som irritabilitet og redusert fødeinntak. I tillegg hoste, moderat eller ingen feber (vanligvis under 3°C), respirasjonsbesvær med rask og overflatisk pust, ekspiratorisk stridor, piping i brystet, inndragninger (jugulære, subcostale og interkostale) og eventuelt cyanose (særlig perioralt). Infeksjon i de øvre luftveiene omfatter snue (rhinitt), bihulebetennelse (sinusitt), infeksjon i svelget og strupehodet. Nedre luftveisinfeksjon Infeksjon i de nedre luftveiene omfatter bronkitt, bronkiolitt , bronkittlungebetennelse og i luftrøret ( trakeitt ). En luftveisinfeksjon er vanlig og som regel helt ufarlig.


Men når trenger du å oppsøke lege, egentlig? I uka etter ble jeg bedre og var på jobb. Men mot helgen fikk jeg en nedtur og ble dårlig igjen.

Dro på nytt til legen og nå var crp oppe i 23. Ble delvis sykmeldt fra jobb, da jeg ble fort sliten og orket ikke stort. Fikk etter hvert en kraftig hoste med slim, men ingen tegn til lungebetennelse, kun noe som sitter i de øvre luftveiene. Luftveiene deles inn i øvre og nedre luftveier.


De øvre luftveiene består av munnen, nesen, bihulene, svelget og strupehodet, mens de nedre luftveiene består av luftrøret og alle luftrørsforgreininger. Nesen, nesehulen og bihulene. Like innenfor neseborene finnes det celler som har store hår på overflaten. I en studie med deltakere fant man at guaifenisin ikke hemmet capsaicinindusert hosterefleks hos friske frivillige, men dempet hosterefleksen hos personer med viral øvre luftveisinfeksjon etter tilsvarende capsaicinprovokasjon. Behandling med inhalasjon av glukokortikoider har også vist motstridende resultater på hoste.


Gjennomsnittlig øvre luftveisinfeksjon varer fra en uke til dager. Hvis symptomene forlenge forbi dager, kan det være på tide å se en lege for å utelukke eventuelle komplikasjoner. Gradvis debut med plagsom tørrhoste og lavgradig feber. Ofte uttalt slapphet, hodepine og generell sykdomsfølelse.


Ofte samtidige symptomer fra øvre luftveier (sår hals, øreverk) eller utslett. Sparsomme auskultasjonsfunn, men ofte positivt røntgenfunn. Katteinfluensa, eller øvre luftveisinfeksjon , er en relativt vanlig sykdom hos katt.

Det er størst risiko for smitte der mange katter bor sammen ettersom smitten da spres lettere mellom individene. Uvaksinerte katter, unge katter og eldre katter med nedsatt immunforsvar rammes oftere. Sykdommen er vanligst om høsten og vinteren, og oppstår gjerne etter en øvre luftveisinfeksjon. Røyking og luftforurensning øker risikoen for å få luftveisinfeksjoner som akutt bronkitt. Den skiller seg fra influensa, en mer alvorlig øvre luftveisinfeksjon som i tillegg til forkjølelsessymptomene også følges av høy feber, frysninger og muskelsmerter.


Forkjølelse hører til gruppen øvre luftveisinfeksjoner. Personer med en øvre luftveisinfeksjon kan oppleve en sår hals. En hoste er en mulig symptom på en øvre luftveisinfeksjon.


Nesehulen, bihulene, og strupehode utgjør de øvre luftveiene. Nesespray med steroider kan bidra til å redusere betennelse i bihulene. En forstøveren maskin kan hjelpe behandle en øvre luftveisinfeksjon. Pasientinformasjon: Øvre luftveisinfeksjon og akupunktur.


Akutt øvre luftveisvirusinfeksjon er den sykdommen som hyppigst rammer mennesker (1). Småbarn har i gjennomsnitt 7-forkjølelser i året, mens voksne har ca. Disse varer ofte i 2-dager, mens hosten kan vare lenger.


Gul eller grønn farge på snørr og slim er ikke tegn på bakteriell infeksjon. Hvis barnet er i tilfredsstillende allmenntilstan får i seg tilstrekkelig væske og ikke har pusteproblemer, kan man som regel se an tilstanden hjemme. Faktaark: Øvre luftveisinfeksjon og akupunktur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg