mandag 16. juli 2018

Depresjon pårørende

Mange har slitt seg ut i bekymring sorg og frustrasjonen over sykdommen til den man er glad i. Her leser du et innlegg fra Kristian Hall om hva du som pårørende kan gjøre for en som er deprimert. Det å være pårørende til en som er deprimert er vanskelig. Er du pårørende til en person som sliter med depresjon ? Sliter du med å vite hva du skal si og gjøre?

Det vet jeg mine pårørende har gjort. Jeg har alltid hatt vanskelig for å fortelle de rundt meg hva jeg ville de skal gjøre for meg mens jeg har vært dårlig. Jeg tror noe av det viktigste man kan gjøre som pårørende er å forstå hva depresjon er, og deretter akseptere at det til syvende og sist er den deprimerte selv som bestemmer om vedkommende vil bli bedre eller ikke. Det viktigste tidspunktet i en forbedringsprosess er når den deprimerte faktisk bestemmer seg for å bli bedre.


Det vil ofte ta tid å bli kvitt en depresjon , eller å redusere intensiteten av den. Du som er pårørende vil oppleve frustrasjon over at mange ting du gjør tilsynelatende ikke har noen effekt, og at det kan ta tid for den syke å gradvis bli bedre. Hvis du er pårørende til en som er deprimert, kan du gå gjennom dette programmet sammen med den som er syk.


Du kan motivere og vise vei.

Alle kan bli deprimert, det være seg barn, unge, voksne eller eldre. Depresjon er en sykdom og ikke bare en følelse av å være trist. Pårørende skal bli spurt og oppleve å bli hørt. Når man ikke er lykkelig med livet, har man en tendens til å falle inn i dårlige vaner. HJELP VED DEPRESJON : Kvinner er flinkere til å oppsøke hjelp enn menn.


Dette er uvanene som kan gjøre vondt verre. Ifølge Bergem regner man med at 6–prosent har en depresjon til enhver tid i Norge, som innebærer at mange pårørende må forholde seg til kjente og kjære med depresjon. Terapi ved depresjon. Kognitiv terapi retter seg mot problemløsning og innsikt i sammenhengen mellom tenkning, handlinger og følelser. Interpersonlig psykoterapi er bygget på at pasient og terapeut diskuterer ubearbeidede tapsopplevelser, problemer knyttet til nye roller, konflikter med pårørende og mangelfulle sosiale ferdigheter.


Vi fant at en større andel av pasientene hadde demens ved treårsoppfølgingen sammenlignet med undersøkelsen tre år tidligere, henholdsvis 3 og. Noen kan få et veldig flatt og melankolsk ansiktsutrykk. De reagerer ikke som oss andre i deres mimikk. Alt etter hvilket reaksjonsmønster du har på din depresjon kan være enkelt eller vanskelig for pårørende å oppdage hva som faktisk foregår.


Vanskelig å bli kvitt depresjon hos eldre pasienter. Ett år etter innleggelse ved alderspsykiatrisk avdeling opplevde en tredjedel av pasientene fortsatt depressive plager eller alvorlige tilbakefall av depresjon.

Les om angst og depresjon på HelseNorge. Derfor arbeider vi for å vise at pårørende er en ressurs og en del av løsningen for den som er syk, og at deres erfaringer skal bli tatt på alvor av helsevesenet og kommunene. De bør få kunnskap, støtte og veiledning som kan hjelpe dem til å forstå og takle situasjonen og redusere belastningen (3). Hjernen blir deprimert av alkohol, sier psykiater Barbro Lindhe.


Mørket har senket seg utenfor vinduene, men i Café Thaulow blafrer koselige telys på bordene. Det er sen ettermiddag på Modum Bad. Kindervaag pleiet sin alvorlig syke kone i fire år og fikk underveis alvorlig depresjon. Tilbudet til pårørende til alvorlig syke er for dårlig, mener Kreftforeningen.


Her finner du kunnskap, tips og rå kontaktinformasjon til lokal hjelp samt oversikt over rettigheter. Les også om andre pårørendes erfaringer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg