fredag 6. juli 2018

Utslett i skrittet

Skrittsopp, tinea inguinalis, er en vanlig soppinfeksjon som forekommer på huden av kjønnsorganene, på innsiden av lårene og på rompeballene. Tinea betyr sopp og inguinalis betyr lyske. Infeksjonen er karakterisert ved et kløende, rødt, ofte ringformet utslett i skrittet. En annen mindre sannsynlig årsak er erythrasma. Utslett i underlivet kan ha flere ulike årsaker.


Våre hudleger tilbyr utredning og behandling av alle vanlige årsaker. Kjønnsvorter: Kjønnsvorter skyldes en infeksjon i huden med såkalte Papillomvirus. Det ses som en kul eller utvekst i huden, og kan ramme kjønnsorganet og omliggende hud. Jeg har et slags utslett på innsiden av låret helt oppe ved lysken, nesten mellom beina.


Det blir også tørr hud der. Det har vart i noen måneder. Har prøvd å smøre med vanlig fuktighetskrem, men det hjelper ikke. Dette er ekstremt irriterende. Og kommer irritasjonen sammen med et utslett du ikke kjenner igjen, kan det være at du har fått en hudsykdom.


Utslett i skrittet

Utslettet kan også være noe så enkelt som rødhet og nupper etter forrige runde med barberhøvelen, men det kan også være greit å kjenne til noen av hudsykdommene som kan ramme deg der nede. Ta kalde bad eller kjøle området med utslett ned med et håndkle dyppet i kaldt vann. Smøre seg hyppig med nok solkrem ved opphold i varmere strøk. Ha det avkjølt og godt ventilert på soverommet. Unngå bruk av pudder, salver og kremer.


Som regel blir regionen rundt brystkassen rammet, men noen får også utslett på halsen og i ansiktet. Soppinfeksjoner: Soppinfeksjoner kan minne om flere andre hudsykdommer. Huden i det rammede området er som regel skjellet, rød og flasset.


Vanlige områder for soppinfeksjon er føtter, negler, hender, hodebunn og skrittet. Kjønnssykommer kan også være en av årsakene til kløe i underlivet. Det selvsagt også andre seksuelt overførbare sykdommer som kan skape kløe og utslett i huden, men herpes er den mest vanlige. Hva er utslett med kløe?


Kløe i underlivet er plagsomt. Ikke bare på grunn av kløen, men ofte fordi den griper inn i det intime samlivet. Pruritus vulvae er den latinske medisinske betegnelsen for kløe i området rundt kvinnens kjønnsorganer. PÅ skrittet ikke rudt bare på , ekstremt masse under og litte granne over. Tinea cruris er det samme som lyskessopp eller sopp i skrittet.


Sopp trives godt i fuktige og varme områder, slik lysken ofte er. Dersom du nettopp har vært på militærøvelse, kan dette godt ha vært med å utløse en soppbetennelse. For det første opplever man en blanding av intens kløe og en brennende følelse. Når det gjelder skrittsopp oppstår det etter hvert et karakteristisk rødflammet utslett i skrittet , på pungen og mellom pungen og lårene hvor det er mest klamt, og senere også nedover lårene.


Også andre infeksjoner kan føre med seg utslett , forklarer barnelege Camilla Moger. I utgangspunktet kan alle virus- og bakterieinfeksjoner gi utslett som en immunologisk reaksjon, forklarer barnelegen. Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi råd om behandling.


Det er en lang rekke ulike årsaker. Mange utslett som oppstår hos barn og spedbarm er ufarlige, plager ikke barnet, og går over av seg selv. Om det er et kløende utslett finnes det lindrende behandling. Her er en oversikt over noen av de vanligste utslettene som kan oppstå hos spedbarn og barn.


Både munnsår pga herpes (forkjølelsessår), vannkopper og after i munnen kan minne om hån fot- og munnsyksom. Felles for alle disse sykdommene er imidlertid at de skyldes virus, og man har da lite å stille opp med i forhold til medisiner. Sopp i lysken skyldes en infeksjon av huden i lysken og eventuelt på pungen med hudsopp (dermatofytter). Ringorm på kroppen starter vanligvis som et kløende, rødt, skjellete utslett på huden. Utslettet er ringformet, og i midten av ringen ser huden ofte mer normal ut.


Du kan få en eller flere ringormer. Noen ganger overlapper de hverandre og danner et mønster som ligner kronbladene i en blomst. Infeksjonen karakteriseres som et kløende, rødt utslett som gjerne strekker seg fra pungen og nedover lårene.


Sopp på penis er en annen årsak til kløe i skrittet hos menn, men ikke like vanlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg