fredag 20. juli 2018

Symptomer på stille lungebetennelse

Ved lungebetennelse og andre behandlingstrengende symptomer anbefales ifølge nasjonale retningslinjer antibiotikatypene erytromycin eller doksysyklin i 7-døgn, alternativt klaritromycin. Vanlig penicillin hjelper som nevnt ikke mot denne bakterien. Spesielt eldre kan ha lite eller uspesifikke symptomer på lungebetennelse og kan være i dårlig form over lengre tid før lungebetennelsen oppdages og behandles. Ved mistanke om lungebetennelse bør man kontakte lege. Legen vil ofte undersøke lungene med stetoskop og kan da høre knatrelyder og endret pustelyd over det betente området i lungen.


Ved noen typer lungebetennelse er imidlertid pustelydene normale, dette er blant annet tilfelle ved mykoplasma-infeksjon. Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Stille lungebetennelse er lungebetennelse som gir sparsomt med symptomer. Sykdommen gir et mer langtrukket forløp enn lungebetennelse med pneumokokker.


Symptomene kan gjerne vedvare i 3-uker. Penicillin tar ikke knekken på mycoplasma lungebetennelse. En lungebetennelse som skyldes mikroorganismen Mycoplasma pneumoniea.


Den kalles ofte atypisk lungebetennelse , da man gjerne ikke får så høy feber og andre typiske symptomer som ved alminnelig lungebetennelse. Man kan også ha infeksjon med Mycoplasma uten at det utvikler seg til lungebetennelse. Hvorfor får man infeksjon med mycoplasma.


Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne. Ulike pneumokokk-bakterier er den vanligste årsaken til lungebetennelse. Lungebetennelse kan variere fra lette symptom til alvorlig sykdom. Barn og eldre kan ha andre symptomer enn voksne. Ved nedsatt allmenntilstand eller smerter i brystet, er det viktig å få medisinsk hjelp raskt.


De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Mykoplasma- og klamydia-bakterier kan gi atypisk. Laboratoriet vil vanligvis gi svar på prøven i løpet av et par dager. Hvis mengden av antistoffer er steget i 2. De fleste med lungebetennelse blir ikke alvorlig syke.


Av de tidligste symptomene på lungebetennelse er plagsom hoste. Sykdommen forårsakes oftest av en virus- eller bakterieinfeksjon, som for eksempel pneumokokker. Har du slutt med forkjølelse og vondt i halsen en stund før du fikk symptomer på lungebetennelse , så er det stor sannsynlighet for at lungebetennelsen skyldes virus.


Har du mistanke om lungebetennelse , så bør du kontakte legen som kan undersøke slimet for eventuelle bakterier, måle infeksjonstallet (CRP-en) i blodet og eventuelt ta røntgenbilder av lungene. Akkurat nå er det mange som er smittet av Mycoplasma, og noen av disse får lungebetennelse. Sykdommen er mildere enn vanlig lungebetennelse , men kan være langtekkelig og vanskelig å bli kvitt.


Det er denne typen lungebetennelse det følgende handler om. Hvordan får man lungebetennelse ? Man smittes typisk ved innånding av mikroorganismene. Mer sjelden oppstår lungebetennelser ved at bakteriekolonier fra en infeksjon et annet sted i kroppen, f. Det er en lungebetennelse som skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae. Den gir litt andre symptomer enn vannlig lungebetennelse og kalles derfor også ”atypisk lungebetennelse ” (atypisk pneumoni).


Mycoplasma lungebetennelse smitter ved hoste eller nysing fra en person som allerede har infeksjonen. I sjeldne tilfeller kan lungebetennelse gi blodforgiftning eller meningitt. Selv om lungebetennelse (pneumoni) i dag ikke medfører den samme risikoen som det gjorde i gamle dager før antibiotika gjorde inntog i den moderne medisinen, så er lungebetennelse definitivt en tilstand som absolutt bør tas alvorlig og man bør være oppmerksom på vanlige symptomer på lungebetennelse. Hvis barnet verken har feber eller pustevansker, er det trolig ikke lungebetennelse.


Smittevernoverlege Dahle-Melhus forklarer at det ikke er lett for foreldre å skille mellom bronkitt, luftveisinfeksjon og det som faktisk er lungebetennelse hos barn. Hun er heller ikke så opptatt av at foreldre skal klare å stille slike diagnoser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg