torsdag 19. juli 2018

Skiveprolaps i ryggen

En fysioterapeut kan gi deg råd om hvordan du kan beskytte ryggen når du løfter tungt eller sitter lenge. Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter. Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven. Dette fører til smerter fra ryggen og nedover foten svarende til isjias-nervens forløp.


Symptomer på prolaps i ryggen. Typiske symptomer ved skiveprolaps med nerverotsaffeksjon er vanligvis en kombinasjon av smerter lokalt i ryggen i området rundt den berørte skiven og smerter og utstråling med typiske nevrologiske symptomer som følge av press på en nærliggende nerverot.

De aller fleste med prolaps i ryggen blir friske over tid. I perioden når man sliter med mye smerter er det vanlig å bruke smertestillende eller betennelsesdempende medikamenter. Det er vanlig at denne lidelsen gir mest symptomer når man sitter lenge, mens normale aktiviteter kan redusere ryggsmertene. Når du har vondt i ryggen med bevegelse til siden. Denne øvelsen kan være litt vanskelig å få til til å begynne me men kan være en fin tilleggsøvelse for de med smerter ved sidebøy.


Steg 1: Sitt godt plassert på en stol. Rett i ryggen og begge beina godt plassert i gulvet. Mange kan ha prolaps i ryggen uten å være klar over det.


I svært sjeldne tilfeller kan en prolaps trykke på de nervegreinene som går fra ryggmargen til urinblæra (cauda equina).

Hva skyldes skiveprolaps ? Det er mulig at hardt fysisk arbeid øker sjansen for skiveprolaps. Noen har også nummenhetsfølelse i huden eller dårligere kraft i hele eller deler av beinet. En skiveprolaps sees av og til i tilslutning til et egentlig traume (fallulykker, trafikkulykker osv.). Det kan også gi en følelse av nummenhet, prikking og tyngdefornemmelse i beinet.


Selv om det foreligger et prolaps i ryggen , er det ikke dermed sagt at dette gir personen plager. Grad av plager avhenger blant annet av størrelsen på prolapsen, hvor i ryggen prolapsen er plassert og hvor i skiva det sitter. Blir du ikke bedre, finnes det behandlinger som hjelper. Skiveprolaps kalles også skiveutglidning.


Selv om legen snakker om en skiveutglidning er det ingenting i ryggraden din som faktisk har glidd ut av stilling. Mellomvirvelskiven (skiven mellom virvlene i ryggen ) består av en sterk fibrøs ring med et noe mykere innhold. Lumbalt skiveprolaps får man når indre del av mellomvirvelskiven (nucleus pulposus) presser seg ut gjennom en svekkelse i den ytre fibrøse ringen (anulus fibrosus). Dette kan føre til ryggsmerter og isjiassmerter, dvs. Bevegelse er alltid anbefalt ved slike tilstander.


Tunge løft, lange arbeidsdager på harde gulv eller støt på ryggen som ved hopping er ikke å anbefale da dette kan føre til økt irritasjon av skivebukningen. Svømming og gåturer i skog og mark (variert terreng) kan anbefales. Du bør øke belastningen gradvis over ganske god tid.


I starten vil det ofte være nok med enkle hjemmeøvelser, gå tur, sykle og svømme. Frykten for å skade ryggen etter en periode med ryggsmerter fører ofte til at man ikke tør å gjøre det man ønsker.

Slik slitasje kan medføre sprekkdannelse i den harde ytre ringen (skallet). Gjennom denne sprekken kan den mykere kjernen presses ut og bli som en stor vorte eller utvekst på mellomvirvelskiven. Denne utveksten kalles et skiveprolaps , og det kan skape problemer ved at prolapset kan trykke på nerver, ryggmarg, leddbånd etc.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg