fredag 13. juli 2018

Brennkopper behandling

Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager. Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Brennkopper kan imidlertid komme tilbake. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem.


Ved mange og eventuelt store brennkopper bør disse være tørre før barna kan gå i barnehage.

Generelt gjelder at smittefaren raskt blir ubetydelig etter at antibiotikabehandling er startet. Vurdering av dette bør eventuelt gjøres i samråd med lege. Nå og da opptrer utbrudd innen enkelthusholdninger, barnehager eller andre grupper med nær kontakt. Forekomsten av bulløs impetigo har økt noe de både i Norge og i andre land med en tydelig sesongvariasjon med topp i august og september. Fusidinresistens er et aktuelt problem.


Du trenger resept av lege. En infeksjon av brennkopper viser generelt symptomer i form av utslett, blemmer og sår. Utbrudd av brennkopper begynner som små kløende utslett som senere utvikles til gule bremmer eller væskende utslett, alt etter om man er rammet av ikke-bulløs impetigo eller bulløs impetigo.

Det er anbefalt at legen tar bakterieprøve fra utslettet. Dette kan bidra til å velge riktig terapi og undersøke resistens av bakterien. Generelt består behandlingen av rengjøring og behandling med antibiotikasalve eller tabletter.


Om noen i din omgangskrets har fått brennkoppper er det viktig å være nøye med håndhygienen. Det er ikke farlig å bli smittet med brennkopper , men ubehagelig. Hva kan foreldrene gjøre?


Vask sårene med vann og såpe. Hvis barnet ditt har brennkopper , er det en god idé at du klipper barnets negler, slik at det blir vanskeligere å klø på sårene, og andre steder etterpå, så smitten føres videre. Dette er symptomene og behandling på brennkopper hos barn. Utslett hos barn kan gjerne være brennkopper. Vanligvis påvirkes ikke barnets allmentilstand.


Den vanligste bakterien som forårsaker brennkopper er den vi kaller gule stafylokokker. Ved få og små brennkopper som sitter på samme ste er det nok å rense med desinfiserende væske. Man kan bruke for eksempel klorhexidin og dekke til med tørre kompresser.


Indisert ved utbredt impetigo (lesjoner i flere regioner), bulløs impetigo eller manglende effekt av lokal antiseptisk behandling. Brukes i tillegg til rengjøring og lokal antiseptisk behandling. Nasjonale retningslinjer anbefaler dikloksacillin (Dicloxacillin) kapsler.

Dosering til voksne og barn kg: 5mg x 3. Det er mye usikkerhet og forvirring om hva brennkopper faktisk er. I Nederland og Storbritannia oppsøker hvert år om lag av barn lege for brennkopper. Barn 20–kg: 2mg x 3. Som du skriver har tilstanden blitt diskutert på lommelegen tidligere. Svarer derfor på dine konkrete spørsmål punktvis.


Hvordan behandler man brennkopper ? Har du mistanke om brennkopper bør du kontakte lege. Kun reseptpliktig medisin vil kunne hjelpe, og det skal helst skje før barnet har smittet søsken eller andre barn i barnehagen. Dersom man er usikker på om det dreier seg om brennkopper , kan legen også bidra med en diagnose ved hjelp av bakterieprøve. Legen vil være behjelpelig med råd til hvordan et større utbrudd av brennkopper kan håndteres. Noen tilfeller av brennkopper kan kreve behandling med antibiotika i form av reseptbelagte tabletter eller mikstur.


Ved lette infeksjoner behandles dette med kremer og antiseptiske oppløsninger, men ofte gis antibiotika tabletter. Det er viktig å få tatt en god bakterieprøve før oppstart av behandlingen. Les mer om symptomer, årsak og behandling av brennkopper i artiklene skrevet av våre hudleger under.


Tilstanden er vanlig, og den forekommer oftest hos barn, gjerne med flere tilfeller i den samme familien eller i den samme barnehagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg