onsdag 25. juli 2018

Lavt stoffskifte barn

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Det er utrolig viktig med god oppfølging av barn med stoffskiftesykdom, særlig de første leveårene, hvor veksten er størst.


I denne periode pågår hjernens modning for fullt, og den er da ekstra mottakelig for de skadevirkninger en ubehandlet hypothyreose kan ha, sier Jens Jørgensen.

Jodmangel kan gi struma og lavt stoffskifte. Melkeprodukter er en viktig kilde til jod. Cøliaki, leddgikt og diabetes er sykdommer som man ofte ser i kombinasjon med lavt stoffskifte hos barn.


Se symptomer på lavt stoffskifte for å se om ditt barn har noen av disse. Barn som har lavt stoffskifte skal henvises til barnelege. Lavt stoffskifte (hypotyreose) kan gi en rekke symptomer, blant annet slapphet, depresjon og hukommelsessvikt.


Målet med behandlingen er å fjerne symptomer og plager. Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte , men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte.

Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer, vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte , men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen. Enkelte kan få redusert førlighet og prikninger i armer og ben. Forstoppelse og oppblåsthet kan utvikle seg i forløpet. Lav blodprosent kan føre til blekhet og slapphet.


Struma kan ramme pasienter med lavt stoffskifte. Selv om sykdom i thyreoidea kan ramme begge kjønn og alle aldersgrupper, er det bare ca. Et ukjent antall erverver sykdommen i løpet av barneårene, og for disse er det er viktig med en tidlig diagnose for å begrense skadevirkningene. Personer som får radioaktivt iod som behandling for høyt stoffskifte , vil ofte utvikle lavt stoffskifte i løpet av måneder eller år. En annen viktig årsak til lavt stoffskifte er kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen.


En svært sjelden årsak til lavt stoffskifte er svikt i hypofysen sin produksjon av TSH. Vanlige symptomer ved lavt stoffskifte Skjoldbruskkjertelen, thyroidea, er en sentral kjertel når det gjelder helse for alle pattedyr. Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring. Barn kan bli født med lavt stoffskifte , men dette er sjelden. Noen personer er mer utsatt for å få lavt stoffskifte enn andre, blant annet personer med forstørret skjoldbruskkjertel (struma) og personer som, enten selv eller i nær familie, har en autoimmun sykdom som diabetes eller leddgikt.


Både operasjoner, stråling og enkelte legemidler kan skade skjoldbruskkjertelen. Noen ganger er det nødvendig med tester for å utelukke årsaker til sykdommen.

Enkelte kvinner får lavt stoffskifte etter fødselen, men stoffskiftet vil vanligvis normalisere seg igjen etter en tid. I dag har vi sceening for medfødt lavt stoffskifte hos nyfødte, men lavt stoffskifte kan også ses i barneårene. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer hos barn – for eksempel om man ser dårlig vekst i ung alder eller rask vektoppgang, dårlig konsentrasjon og læreevne. Tilstanden kan enkelt sjekkes med en blodprøve hos legen.


Spesielle forhold hos barn. I Norge blir alle nyfødte undersøkt ut fra en blodprøve fra hælen. Barn med lavt stoffskifte utvikler seg normalt hvis de blir behandlet med stoffskiftehormon fra fødselen.


Mange opplever at legen ikke tar kliniske signaler om lavt stoffskifte alvorlig nok. Symptomene er typisk overvekt, ME, fibromyalgi, samt en rekke kliniske tegn. Nødvendige prøver blir ikke tatt, og mange leger vil unngå medisinering selv når stoffskiftet åpenbart er for lavt.


Husk at hvordan du har det er viktigere enn prøvesvarene! Medfødt lavt stoffskifte (medfødt hypotyreose) Dersom barnet er født med lavt stoffskifte , er det viktig at behandlingen startes umiddelbart. Derfor blir alle nyfødte testet slik at lavt stoffskifte kan oppdages så tidlig som mulig. Ifølge offentlige beregninger lider ca. Norges befolkning på millioner av hypotyreose eller lavt stoffskifte.


Med andre ord finnes det rundt 130. Norge som er avhengige av daglig medisinering for å komme seg gjennom dagen. Om du ikke inntar meierivarer og heller ikke spiser hvit fisk, kan jodinntaket ditt bli for lavt. Det er derfor viktig å kartlegge kostholdet som ledd i en utredning og behandling for hypothyreose, sier Nordstrand. Dersom mor under graviditen ikke får tilført nok jo vil barnet få en dårlig utviklet skjoldbruskkjertel, eller totalt fravær av den.


Man kan også ha midlertidig lavt stoffskifte. Omtrent av menn og av kvinner rammes av lavt stoffskifte. Barn kan også rammes av lavt stoffskifte , men det er mer sjelden.


Det kan være vanskelig å oppdage lavt stoffskifte fordi symptomene kommer gradvis og er ofte uspesifikke. Og gravide kvinner både kan og skal ta medisiner for stoffskifte , i samråd med lege. Dersom du allerede tar tabletter for lavt stoffskifte , er det vanlig å øke mengden når du blir gravid. Jeg har fått vite at jeg vil med tiden få lavt stoffskifte. Vi prøver på barn nå (prøvd mnd), men legen sa dette kan senke prosessen litt.


Har fått levaxin i 25mg dose. Det jeg lurer på er om jeg har mindre sjanser for å få barn nå? Har noen tatt denne medisinen? Eventuelt hvor lenge gikk det før dere fikk resultater?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg