torsdag 19. juli 2018

Mat og gravid

Mat og gravid

Les mer om hvilke næringsstoffer og matvarer som er viktig for gravide. Rask og trygg leveranse. Kosthold for gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer.


Mat og gravid

Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes. Jeg er gravid og har halsbrann. Er det noe spesielt jeg bør spise eller unngå å spise? Kan det skade barnet?


Hva skal jeg gjøre? To måltider sjøfisk per uke kan være gode kilder til Omega-fettsyrer, som er viktige for hjernens utvikling. Tilskudd av folat er særlig viktig tidlig i svangerskapet. I svangerskapet bør du være oppmerksom på enkelte matvarer som kan inneholde mikroorganismer, fremmedstoffer eller miljøgifter som kan være skadelig for fosteret. Dette gjelder både kjøtt- og fiskepålegg, røyke- og gravlaks, upasteurisert melk og noen oster.


Nei- mat for gravide. Carlsen minner videre om at gravide bør holde seg helt unna alkohol og være avholdende gjennom hele svangerskapet. For øvrig mener hun det beste rådet når det gjelder mat er å spise variert og i tråd med kostholdsrådene. Energibehovet øker gradvis gjennom graviditeten, og dette bør dekkes av mat som inneholder rikelig av vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer.


Gravide kan følge de samme kostrådene som resten av befolkningen. Belgfrukter, grønne grønnsaker, kjøtt og grove kornprodukter er ypperlige jernkilder, også for gravide. For å få mest mulig ut av den jernrike maten, bør du spise den sammen med mat eller drikke som er rikt på C-vitaminer. Vann er også den beste tørstedrikken når man er gravid eller ammer.


Drikk gjerne 1-glass lett- eller skummet melk om dagen, det hjelper deg å dekke behovet for protein, kalsium og jod. Gravide og ammende bør ikke få seg for mye koffein, og det anbefales maks 1-kopper kaffe eller 3-kopper vanlig te. Gravide som velger å reise til land med høy smitterisiko, bør være ekstra nøye med å følge rådene som gjelder mat og hygiene – og unngå kontakt med katter. Noen er naturlig forekommende, som f. Det finnes mat du bør unngå når du er gravid.


Unngå mageinfeksjoner ved å fokusere på hygiene når du lager mat , og ved å velge riktig ferdiglaget mat. Dessuten bør du unngå store mengder kaffe, søtsaker og søt drikke som brus og saft. Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Billig, sikker og rask graviditetstest.


Mat og gravid

Kjøp nå, test deg hjemme. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Under graviditeten endres kvinnens immunforsvar. Det betyr at de blir ekstra følsomme overfor visse skadelige mikroorganismer som kroppen vanligvis kan håndtere. Mat under graviditeten.


Få en guide til mat du bør spise og hva du bør unngå. Det er mange bakterier som ferdes der vi lager mat , og selv om de fleste ikke er livstruende for voksne, friske mennesker, kan et lite barn ta stor skade. God hygiene på kjøkkenet.


Fisk og skalldyr er viktige komponenter når du er gravid. De er rike på vitamin D og jod. Fet fisk, som eksempelvis laks og makrell er dessuten rike på omega- som er veldig bra for deg. Du bør derfor spise fisk 2-ganger i uken.


Noen fiskearter kan ha høye varier av kvikksølv og PCB noe som gjør at du bør spise de mer sjeldent. Mange av matvarene som nevnes nedenfor, er lite brukt i et normalt norsk kosthol og vil derfor bare gjelde en liten gruppe gravide. Enkelte typer ost, kjøtt og fisk kan inneholde bakterien listeria, parasitten toksoplasma eller mye miljøgifter. Sannsynligheten for at fosteret tar skade av at moren spiser disse matvarene, er liten, men Mattilsynet anbefaler likevel gravide å følge rådene nedenfor. Som gravid bør man heller ikke spise fiskelever, krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus er trygt) eller eksotiske fisker som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk (tunfisk på boks er trygt).


Mat og gravid

Tidlig samtale om alkohol og levevaner. Det er spennende å være på reisefot, oppleve nye kulturer og smake på eksotisk mat. Men som gravid er det ekstra viktig å være påpasselig med mat i utlandet. Der er det ofte andre og flere bakterier og parasitter enn det vi har i Norge.


Unngå rått kjøtt og rå fisk, pass på hygienen, vask eller skrell frukt, grønnsaker og bær.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg