tirsdag 24. juli 2018

Kalsium i mat

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Melk inneholder flere viktige næringsstoffer. Les hvorfor vi trenger dem her. Kalsium finnes ikke bare i melkeprodukter. Dette er uten tvil ikke bare gode nyheter for vegetarianere og veganere, men også for de som har problemer med å fordøye melk eller leter etter alternativer til produkter som kommer fra ku eller sau.


En sterk kropp tren­ger ikke bare mat.

Den tren­ger også rik­tig mat for å hol­de musk­le­ne ster­ke, skje­let­tet solid og hjer­tet sunt. Da er det om å gjø­re at du har et kost­hold som gir krop­pen nok påfyll av kal­si­um (kje­misk for­kor­tet Ca). Les mer om rådene for kalsiumtilskud og hvilke naturlige kilder vi har for tilskudd av kalsium gjennom maten.


Grønnkål, appelsiner og brokkoli er sunne kilder til både lettopptakelig kalsium , andre viktige næringsstoffer og helsefremmende plantestoffer som ikke finnes i ku-melk. Særlig hvis du spiser spinat sammen med melk, reduseres kalsiumet du kan absorbere fra melken. Rent (metallisk) kalsium er svært reaktivt. I naturen finnes kalsium derfor bare som ulike kjemiske forbindelser (salter, mineraler) og særlig i form av kalsiumkarbonat (CaCO3). For kalsiumkarbonat å bli absorbert, det generelt må tas med mat , mens kalsium citrat kan tas på tom mage.


Vær oppmerksom på at etter hvert som konsentrasjonen av kalsium går opp, går absorpsjonshastigheten ned.

Behovet varierer gjennom livet, men det største kalsiumbehovet finner vi hos ungdommer i vekst, og hos gravide og ammende. Gode kalsiumkilder uten melk. Lise kommentarer.


De fleste av oss har hørt at melk inneholder mye kalsium. Og det er helt riktig. Gir styrke til en aktiv dag. Få tips og inspirasjon her. Se hvordan du kan få i deg nok jod.


Opptaket av kalsium er avhengig av D vitamin, så for at kroppen skal kunne ta nytte av kalsiumtilførselen må man også passe på å få i seg nok D vitamin. Alternativ til kalsium i mat. Mat som melk, yoghurt og ost er kilder til kalsium.


Fakta om kalsium Generelt om kalsium. En normal voksen person inneholder cirka kg kalsium , hvorav prosent er bundet til bein. Den siste, ene prosenten av kalsiumbeholdningen har mange viktige funksjoner i resten av kroppen. Men kalsium har flere viktige oppgaver i kroppen.


Hormoner sørger for å holde kalsiumnivået i blodet konstant, og hvis du får i deg for lite kalsium , sørger hormonene for å ta kalsium fra skjelettet for å dekke behovet. Kalcium är en mineral som behövs för att skelettet ska kunna växa normalt. Här kan du läsa om vilka livsmedel i vår mat och dryck som innehåller kalcium.

Fordi kalsium også er viktig for muskelfunksjonen, ”stjeler” kroppen kalsium fra skjelettet. Skjelettet består av en stor del kalsium. Hver gang en muskel trekker seg sammen er det kalsium som er utløsende, derfor må man ha påfyll hele tiden, forklarer Jan Gunnar Hatlebakk, overlege ved medisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.


Vanlige årsaker til for høy kalsium kan være for høy aktivitet i biskjoldkjertlene, kreftsykdom og analysefeil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg