onsdag 16. august 2017

Bibelske uttrykk

Bibelske uttrykk

Det forteller mye om lengselen mange har og så jeg håper å kunne gi noe til de som søker slik. Kåseri holdt i forbindelse med bibelmaraton i Solvangkirken, Tønsberg 14. Bibelord og bibelske navn. Vi bruker dem ofte uten å være klar over deres opphav, påpeker Lønnum. Noen av de bibelske navnene oppleves gjerne som litt fremmede eller oppbrukte.


Bibelske uttrykk

Vi har derfor tatt med varianter i parentes bak. Det kan være varianter fra andre språk, eller andre norske navn som har samme opphav eller ligner. Gi heller en rusdrikk til den som holder på å gå til grunne, og vin til den som har sorg i sinn.


La ham drikke så han glemmer sin armod og ikke minnes sin møye mer. Taler: Anfin Skaaheim. Andre bibelske uttrykk. A Utukt — enhver form for seksuell omgang som bibelsk sett ikke er tillatt. Men ingen grunn til ramaskrik, vi fyrer løs med nye spørsmål og og den med seks riktige skal få kaste den første sten!


Historien om syndebukken er beskrevet både i det gamle og det nye testamentet. Israelittene sendte hvert år en bukk ut i ørkenen. Her kombineres folkeopplysning om bibelske ord og uttrykk med egne opplevelser og erfaringer på karakteristisk og jordnært Eidner-vis. Slik får vi en dypere forståelse av hva som egentlig ligger i uttrykkene - til lærdom og oppbyggelse, og slik blir Sareptas krukke også en andaktsbok.


Den har vært med å forme språket vårt både muntlig og skriftlig, sier Lønnum. Det greske uttrykket ta biblia brukes om den kristne kirkes kanoniske skrifter så tidlig som 2e. Ordet ble på latin brukt i uttrykket biblia sacra (De hellige skrifter). Uttrykket består av vokaler og konsonanter. Tusen år De velbrukte Kari, Marit, Nils og Lars er norske navneformer for helgener som har vært flittig dyrket i store deler av kristenheten.


Bibelske uttrykk

Nå sitter han ved Guds høyre hån et uttrykk for at han har del i allmakten. I himmelen er det alltid Guds vilje som skjer. Skje din vilje som i himmelen så og på jorden, ber vi.


Hver gang en synder vender om til Jesus, er det ekstra stor glede i himmelen. Jesus nevnte spesielt englenes glede. SMS-språk kjennetegnes ved utbredt bruk av forkortelser og slang. Dette språket oppsto når mobiltelefon ble vanlig i slutten av tallet.


Bibelske uttrykk

Mye av grunnen til at språket oppsto var at de første mobilene var langsomme å skrive på med sine små tastatur, og i tillegg kunne hver melding kun inneholde 1tegn. Ordtaket skulle ha sammenheng med ordet fyllekule. Jeg har trodd at uttrykket stammet fra en gammel måte å oppbevare rotfrukter på, nemlig i jordkuler. Den har hatt stor innflytelse på vestens verdensbilde og kultur.


De bibelske skrifter gir fremdeles inspirasjon til litterære og kunstneriske uttrykk og er referanser for meningsdannelse og tankesett. Det er mer enn nok av uttrykk å ta av, og noen fortsetter vi å bruke selv om ordene ellers for lengst har forsvunnet ut av moderne norsk. For siden de bibelske utrykkene er inngrodd i språket, oppdateres de ikke med moderne språkbruk og bibeloversettelser. Det er heldigvis nok for å komme inn i himmelen.


Men det er også bare det som gjelder som inngangsbillett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg