tirsdag 15. august 2017

Lymfekreft spredning

Lymfekreft spredning

I det andre stadiet er det påvist to eller flere områder med syke lymfeknuter på en og samme side av mellomgulvet. Denne sykdommen oppstår i kroppens lymfeceller, og ettersom disse finnes overalt i kroppen, kan den ondartede sykdommen praktisk talt oppstå hvor som helst. Spredning fra andre typer kreft. Andre typer svulster (germinalcellesvulster) Thymom, en sjelden type kreft som har dannet i thymus, et organ som ligger i brystet bak brystbenet.


Adenom, godartet svulst. Infeksjoner med forstørrede lymfeknuter. For eksempel kyssesyken (mononukleose) og halsbetennelse. Du skal gjennom en tøff ti men du skal bli frisk. Norge er på verdenstoppen i behandling av lymfekreft.


Veldig syk fikk Martin Nes beskjed av doktor Harald Holte om at han kom til å bli frisk. Men med en gang spredning inntreffer ligger man mye dårligere an. Er svulst nummer eller vanskeligere å behandle enn primærsvulsten? Svar: Kreftceller vokser ukontrollert av ulike årsaker.


De styrer sin egen produksjonshastighet og –varighet og respekterer ikke normale cellers regler for vekstkontroll. Metastase er spredning fra en kreftsvulst til andre deler av kroppen. Lymfom er en samlebetegnelse på kreftsykdommer utviklet fra celler i lymfesystemet, først og fremst fra cellelinjer innen lymfocytt-rekken.


Hovedtypene lymfomer er Hodgkins sykdom og samlegruppen non-Hodgkins lymfomer, samt de beslektede tilstandene myelomatose (plasmocytom) og lymfatiske leukemier. Kreftspredning til hjernen, hjernemetastaser, skyldes spredning av kreftsykdom via blodet til hjernen fra en primærsvulst beliggende et annet sted i kroppen. Cirka halvdelen av tilfellene er spredning fra lungekreft. Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning. Jeg har også forsøkt immunterapi, som jeg har betalt en god del penger for selv, men den virket dessverre ikke.


Det er uhelbredelig. En helt ny statistisk metode, utviklet ved UiO, gjør det nå mulig å forutsi tidlig i sykdomsforløpet hvem som får en aggressiv variant, når den inntreffer og hvem som slipper unna. Hun har også en såkalt lavgrad beinmargskreft som hun aldri vil bli kvitt.


Hanne har gått lenge med sykdommen, og har spredning til hals, under armene og magen. Non-Hodgkins lymfom (NHL) er en samlebetegnelse for ulike typer lymfekreft. Kreftpasienter med spredning kan leve i mange år uten cellegift.


Lymfekreft (lymfom) er en kreftform som oppstår i lymfesystemet. Medisiner som er skreddersydd mot svulstens gener, gjør at mange lungekreftpasienter med spredning overlever lenger. Kari Grønås har fått mange ekstra leveår. Ved non-Hodgkins lymfom (NHL) har leveutsiktene ikke bedret seg tilsvarende som for Hodgkins lymfom.


Se reportasje øverst i artikkelen. Jeg har brukt litt tid på å tenke gjennom hva jeg har gjort gjennom livet mitt. Kreft har forskjellig hissighet, den kan ha rukket å spre seg uten at man så det og behandlingen kan være helbredende selv om den hadde rukket å spre seg. Dersom vi ikke finner tegn til spredning til andre organer vil svulsten bli fjernet sammen med mesteparten av magesekken. I enkelte tilfeller må hele magesekken fjernes.


Lymfekreft spredning

Cellegift og strålebehandling er uten sikker effekt. N angir om det er spredning til lymfeknuter. M forteller om det er spredning til andre deler av kroppen. Bak bokstavene vil det stå et tall som beskriver størrelsen på svulsten og hvor utbredt sykdommen er. Cirka prosent av pasienter med nyoppdaget kreft i nyren har spredning.


Kreft i nyren kan spre seg via blodbanen eller lymfesystemet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg