tirsdag 1. august 2017

Giftige stueplanter

Planten inneholder en kraftig gift som virker på hjertet. Fjern eventuelle planterester og gi drikke. Kontakt Giftinformasjonen straks. Behandling hos lege eller på sykehus kan være nødvendig.


Ring 1ved alvorlige symptomer.

Se også artikkelen om førstehjelp ved inntak av giftige planter. Stueplanter kan virke spennende for de aller minste barna, og uhell kan lett oppstå. De fleste stueplanter er lite farlig å smake på, men det finnes også planter som kan gi forgiftninger. Vanligvis deles giftige planter inn i to hovedgrupper: gifter som virker på hjertet eller nervesystemet, og irriterende stoffer. Det finnes dessverre dødelig giftige planter i begge gruppene.


Plantene på denne liste varierer veldig i hvor giftige de er. Det er bare et fåtall planter som er virkelig farlige. Giftige forbindelser i planter består vesentlig av tre hovedtyper.

Alkaloider er nitrogenholdige basiske forbindelser. De er svært farlige gifter og finnes på mange steder i planteriket, men særlig i søtvierfamilien. Glykosider er forbindelser mellom karbohydrater og andre forbindelser. De er vanlige i planteriket og ofte svært giftige. Her finner du en komplett liste over giftige planter og symptomer hos Felleskatalogen.


Hvis du ser at katten din har noen av de overnevnte symptomene bør du kontakte veterinæren din for å rådføre deg. Skulle kattens tilstand forverres på kort ti må du oppsøke veterinæren så raskt du kan. Blomster og planter blir gjerne delt inn i fire kategorier: Giftige planter, svært irriterende plantesafter, irriterende og de som er ufarlige å smake på.


Noen kilder skiller ikke mellom giftige og svært irriterende. Er du usikker på noe, ta heller en telefon for mye enn en for lite – og sjekk med noen som kan dette. Som forældre til små børn kan det være fornuftigt at undersøge, hvilke planter der er giftige , og undgå dem så længe børnene er små. Her er en oversigt over nogle af de giftige arter, som man kan støde på. Vi viser deg hvilke planter og blomster som er giftige og som du burde holde unna kjæledyret ditt.


Hvis du tror stueplanter bare er til pynt tar du feil. Julens giftige potteplanter De lyser opp i vintermørket. Men vær forsiktig med hvilke blomster du kjøper inn til jul!

Mange potteplanter er giftige for hunder og katter hvis de skulle få dem i seg. De aller fleste planter i Norge er lite giftige og vil ikke gi noen symptomer ved en liten smak. Noen få planter kan gi en mer alvorlig forgiftning.


I listen over finnes informasjon om et lite utvalg av både ufarlige og giftige planter. Likevel bør risikofaktorene bli holdt i proporsjon. Dette gir blemmer rundt munnen. I enkelte tilfeller kan den giftige reaksjonen til planter være veldig mil mens i andre kan den være selvbegrensende, hvilket betyr at katten vil bli frisk på egenhånd. Av de mest giftige er selsnepe, men den er ikke så vanlig.


Og det skal vi være glade for. Revebjelle er også av de mest giftige , og inntak kan føre til hjertepåvirkning. Revebjelle, gullregn og barlind får vi også en del spørsmål om, og det skal lite til før vi anbefaler lege- eller sykehusobservasjon, sier Ringstad. Under finner du informasjon om et utvalg av både ufarlige og giftige planter.


Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fem ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter! Som oftest finner man de giftige plantene ute i naturen. Ikke så farlig å spise stueplanter Men det er nok ikke lurt.


De fleste giftige stueplantene er for lengst borte fra butikkhyllene, men du trenger ikke spise deg mett på dem av den grunn. Det går an å trykke Ctrl-F for å søke i lista, eller velge Søk i siden fra menyen om du bruker en mobil eller et nettbrett. Sliter du med å få plantene dine til å leve lenge? Giftige planter inneholder forbindelser som tas opp i kroppen, og kan på ulike måter virke inn på forskjellige organer, blant annet hjertet og nervesystemet.


Disse plantene vil også kunne gi mage- og tarmsymptomer som kvalme, oppkast og diaré. Ved uhell, fjern planterester og gi litt å drikke. Få styr på dine giftige planter.


Lær derfor børnene, at kun bær og blomster i køkkenhaven må spises. Mange almindelige planter i haven er giftige. Se, hvilke giftige planter der er, og hvilke der er farligst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg