mandag 28. august 2017

Melkeintoleranse symptomer

Ulike betegnelser brukes på tilstanden. Du vil møte betegnelser som melkeintoleranse , laktoseintoleranse, laktasemangel, laktosemalabsorpsjon. I land rundt ekvator er forekomsten av primær laktoseintoleranse hos voksne mellom og 1prosent. Det vil si at nesten ingen tåler å drikke melk etter småbarnsalderen.


ERFARINGSMESSIGE SYMPTOMER PÅ MELKEINTOLERANSE (Kasein) Stikkord: intellektuell, sta, stiv, rigid. Melkeintoleranse betyr nedsatt toleranse for melkesukker (laktose) grunnet for små mengder av enzymet laktase i tynntarmens slimhinner. Typiske tegn er rumling i magen, oppblåsthet, luft og vandig diaré. Behandlingen går ut på å redusere eller fjerne tilførselen av laktose. Diagnosen stilles ofte på bakgrunn av symptomene.


I Norge har 2-prosent av befolkningen laktoseintoleranse hvor man primært reagerer på melkesukkeret, altså laktosen ifølge Tine. Dette er melkeproteinallergi. Allergi mot melkeproteiner og laktoseintoleranse er to forskjellige ting, og det er viktig å skille mellom dem.


Melkeallergi opptrer først og fremst hos spedbarn og i småbarnsalderen, og rammer rundt 2–prosent. Når barnet begynner med kumelk, for eksempel i barnegrøt eller morsmelkstillegg, kan det reagere med symptomer som oppkast, diaré, magesmerter, hudutslett eller pustebesvær. Noen mennesker har lite, eller ikke noe av dette enzymet, og klarer derfor ikke å fordøye melkesukkeret. I stedet for at melkesukkeret blir tatt opp i tynntarmen, går melkesukkeret videre til tykktarmen.


Der kan det gi oppblåsthet, smerter og diaré, som er symptomer på laktoseintoleranse. Laktoseintoleranse er den vanligste årsaken til at man reagerer på melk, og oppstår tidligst i 3-årsalderen. Vanlige symptomer er oppblåsthet, luftplager og vandig diaré som kan variere fra lite plagsomme til sterke. De fleste tåler rundt gram laktose fordelt utover dagen.


Melkeintoleranse symptomer

Dersom du mistenker at du har laktoseintoleranse bør du derfor ta kontakt med fastlegen. Kanskje er symptomene tilfeldige, eller kanskje de skyldes noe annet enn maten. Hun poengterer også at det er viktig å være oppmerksom på at symptomene på laktoseintoleranse kan forveksles med symptomer på andre matallergier og -intoleranser, og også ulike sykdommer og tilstander i tarmen. Melkeproteinallergi og laktoseintoleranse er to ulike måter å ikke tåle melk på og må ikke forveksles. Det er ikke uvanlig at allergiske reaksjoner skjer i forbindelse med første møtet med morsmelkserstatning eller introduksjon av fast føde i spedbarnsalderen, da barnet kommer i direkte kontakt med allergenet.


Det er flere forskjellige måter å ikke tåle melk på, her har vi samlet informasjon om både melkeallergi og laktoseintoleranse. Gassdannelse og diaré er de vanligste symptomene på laktoseintoleranse. Både kvalme og oppkast kan også forekomme, men er mer sjeldent.


Symptomer på laktoseintoleranse. Hva kan du gjøre dersom du har laktoseintoleranse? Enkelte symptomer er mindre vanlige, men er kanskje aktuelle for nettopp ditt barn. Mange av symptomene på listen er vanlige og kan i perioder opptre hos friske barn og spedbarn. Vær også oppmerksom på at symptomene som forekommer ved melkeallergi, kan sammenfalle med symptomer på andre allergier og tilstander.


Det virker derfor ikke sannsynlig at barnet dere viser til har laktoseintoleranse, men heller melkeallergi, eventuelt melkeintoleranse , men sistnevnte er ikke så vanlig. Ved laktoseintoleranse får man derimot ikke symptomer fra luftveier eller hud. Akutte symptomer kan være oppkast, utslett, kløe og problemer med pusten. Senere symptomer kan være løs mage, diaré, magesmerter, hosting eller hvesing, rennende nese, utslett og kløe. Ved primær laktoseintoleranse fødes barnet med normal laktaseaktivitet i tarm, men ettersom barnet blir større, synker enzymaktiviteten gradvis inntil nivået blir så lavt til at melkesukkeret ikke lenger absorberes skikkelig.


Melkeintoleranse symptomer

Man får da symptomer på laktoseintoleranse. Primær laktoseintoleranse er en permanent tilstand. Melkesukkerintoleranse (laktoseintoleranse) er en tilstand hvor man får diaré fordi man ikke kan nedbryte melkesukker i magetarmkanalen. Hypotyreose betyr at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin).


Det kan gi symptomer som tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap. Du kan også ha lavt stoffskifte uten at du legger merke til det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg