onsdag 23. august 2017

Hva er forstoppelse

Symptomer på forstoppelse er hard avføring med separate klumper, som ligner på nøtter og er vanskelig å få ut. Normal hyppighet for dobesøk er alt fra tre ganger om dagen til tre ganger i uken. Hva er forstoppelse ? Problemet er omfattende blant eldre mennesker og er tre ganger så vanlig blant kvinner som menn.


Det er ikke noe skarpt skille mellom hva som er normal og hva som er unormal avføring.

Vanlige årsaker til forstoppelse er arvelige forhol for lite fiber i kostholdet, at du drikker for lite væske eller at du mosjonerer for lite. De vanligste er for lite væske og fiber i maten, mye stillesitting, stress og lite fysisk aktivitet. Forstoppelse er også en vanlig bivirkning av visse typer legemidler. Dårlige avføringsvaner, for eksempel at man stadig utsetter toalettbesøk, kan også bidra til forstoppelse.


Treg, hard eller sjelden avføring kan være forårsaket av dårlig kosthol men det finnes også andre årsaker. FINN ÅRSAKEN: Opplever du stadig forstoppelse , er det viktig å finne ut årsaken og forebygge at det skjer igjen. Hos mange personer kan man ikke peke på klare årsaker til forstoppelse - at magen er hard.

De vanligste forklaringene er uregelmessige avføringsvaner, ignorere trangen til å gå på do, fiberfattig kosthol lite fysisk aktivitet, høy medisinbruk, misbruk av avføringsmiddel, stress eller angst og tilstanden irritabel tarm. Noen er også plaget med hard avføring. Begrepet er vanskelig å definere, fordi man har svært varierende forhold til hva som er normalt. En mye brukt definisjon er avføring sjeldnere enn to ganger per uke.


Treg mage og forstoppelse er et problem som mange har til tider. Dette er et kjerringråd som skal være til god hjelp. Les mer om forstoppelse. Normalt bør man ha én avføring daglig, men ved forstoppelse kan den harde magen gjøre at det går flere dager mellom hver avføring.


Så mange som prosent av befolkningen, er rammet av dette, og barn kan også lide av forstoppelse. Det å ha forstoppelse gjør skikkelig vondt og det er viktig å ta kroppens signaler på alvor. Hard mage kan nemlig ha en rekke årsaker, og noen av dem er alvorlige. Visste du hva avføringen sier om helsen din? Form og farge sier mye om hvordan det står til med kroppen.


Den rammer særlig kvinner, eldre, fysisk inaktive, de med fiberfattig kost. Kronisk eller funksjonell forstoppelse kan vare i flere måneder eller år.

Selv om forstoppelse ikke er en klinisk sykdom, er det en alvorlig tilstand som kan påvirke hverdagen. Hvis du opplever noen av årsakene til forstoppelse og har prøvd anbefalte hjelpemidler uten at det hjelper, bør du oppsøke lege. Det samme gjelder hvis du har vært plaget av forstoppelse i lengre tid. Når avføringen er fastere, kommer sjeldnere enn vanlig, og man har vanskeligheter med å få tømt seg, kalles tilstanden obstipasjon ( forstoppelse ). Treg avføring kan bety flere ting: at det går lang tid mellom hver gang man man har avføring, at avføringen er hard og derfor vanskelig å få ut, og at man har vanskeligheter med selve tømningen. Kan forstoppelse bli farlig for helsen vår?


Det er ikke bra for helsen din, og hvis det blir kronisk, kan det bli til et farlig problem. Typisk har du avføring to eller færre ganger i uken, hard eller klumpete avføring, må trykke mye for å få ut avføringen, eller føler at du ikke er fullstendig tømt i forbindelse med avføringen. Plages du med forstoppelse og har lyst til å finne et kjerringråd mot det, så kan vi anbefale å prøve følgende.


Kjerringråd mot forstoppelse går ut på å blande to teskjeer med fruktsukker i en kopp med nylig oppkokt vann og drikke på fastende hjerte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg