mandag 14. august 2017

Jeksler barn smerter

Barn blir født uten tenner, da ligger tannanleggene skjult i kjevene. Den første tann bryter vanligvis frem ved 6-måneder. Når barnet er år har alle melketennene brutt frem i munnen.


Alle babyer er forskjellige, men vanligvis kommer de første fortennene når babyen er omkring seks måneder gammel. Forut for tannfrembruddet er det påtakelig mer sikling fra fire måneders alder. De første jekslene kommer ved ettårsalderen, andre jeksler kommer omkring toårsalderen. Tennene bryter vanligvis ut ved måneders alder, men dette tidspunktet kan variere mye fra barn til barn. Typiske tegn til tannfrembrudd.


Det første tegnet til tannfrembrudd kan være økt sikling. Jeg har gullkrone på de to innerste jekslene i venstre overkjeve (visdomstann mangler). Jeg har i noen år nå fått frisk blødning fra mellomrommene mellom disse jekslene hvis jeg suger meg mellom tennene (smatter).


Tannlegen sier jeg ikke har pyrea. Gullkronene ligger an mot amalgamfyllingene i je. I denne perioden vil Den offentlige tannhelsetjenesten yte gratis underskelse.


Men selv om noen barn generelt klarer seg med egen hån litt sikling og en sval bitering, kan andre barn oppleve smerter som gir hyling og gråting – uavhengig av om det ammer eller ikke. Disse smertene har som regel med frembrudd av jekslene å gjøre, sier spesialtannlege Arne Jacobsen. Bare barn med økt risiko for hull i tennene trenger tilskudd av fluor utover fluortannkrem, så man skal alltid vurdere behovet før en gir fluor.


Hva er det som fører til smerter og ising i tennene? Den vanligste årsaken til tannsmerter eller tannverk som det ofte betegnes, er betennelse i tannens nerve som følge av et stort dypt hull i tannen. En annen hyppig årsak er betennelse i beinet ved rotspissen av tannen. Barn vil ofte ikke spise, men det er viktig at det får nok drikke for å unngå uttørring. Smertestillende medisiner kan gis for å lindre.


Hos ellers friske barn går sykdommen over i løpet av til uker. Hun klager over smerter. Voksesmerter er trolig den aller vanligste årsaken til smerter i bena hos barn.


LES OGSÅ: Hva er egentlig en strekk - og hvordan behandle den? Det er vel noe som heter års jeksler ,. Arvelighet synes å spille en rolle for sjansen for at barnet opplever voksesmerter, men eksakt hvor stor rolle er noe usikkert. Barn og ungdom opplever fortsatt mye smerte fordi helsepersonell undervurderer barnets smerter og ikke benytter kartleggingsverktøy. Systematisk smertevurdering er nødvendig for å kunne gi smertelindring og evaluere effekten av tiltak.


Helsepersonell vil møte barn med smerter og trenger kunnskap og kompetanse. Denne prosedyren beskriver hvordan barns smerter vurderes, samt forslag til verktøy som kan brukes til å måle smerteintensitet hos barn i alderen 0-år. Smertevurdering av premature barn vil bli inkludert senere. Sønnen min får års jeksler og har mye vondt. Jeg smører på dentinox et par ganger daglig.


Hvor lang tid er det vanlig at det tar før tenna bryter igjennom? Er det vanlig at det er problemer med disse tennene? Lurer også på om hvem av tennene som er melketenner Er det alle tennene han har fått ti. Etter prodromer med kløe eller svie kommer typiske herpesvesikler, som brister og blir til sår.


Hivrelaterte infeksjoner. Oral candidainfeksjon, herpes simplex gingivostomatitt og nekrotiserende ulcerøs gingivitt. Vanligst hos små barn. Nekrotiserende ulcerøs gingivitt. Dette er de dyktige på !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg