fredag 18. august 2017

Pms behandling

PMS er plager som er tilbakevendende i perioden før menstruasjonsblødningen, og som forsvinner i løpet av de første dagene av menstruasjonen. Vanlig er fysiske, psykiske og atferdsmessige symptomer som ømme bryster, hevelse i føttene, hodepine, humørsvingninger, irritasjon, spenninger eller angst. Premenstruelt syndrom ( PMS ) Mange kvinner føler seg oppblåst eller anspent i ukene før menstruasjonen. For noen kvinner er det bare en irritasjonskilde, for andre oppleves dette som en stor plage.


Pms behandling

Behandling og livsstilsendring kan hjelpe. Da årsaken til PMS ikke er kjent, finnes det ingen effektiv behandling mot det. Flere legemidler har vært forsøkt, men det er kun blitt gjennomført få vitenskapelige undersøkelser av behandlingenes effekt.


Medisinsk behandling : Den beste effekten oppnås ved behandling med SSRI eller SNRI (midler mot depresjon). Det er publisert over 3behandlingsmetoder, men mange studier har metodiske svakheter, få pasienter og kort observasjonstid. For vurdering av ulike behandlingsmetoder er det avgjørende å være oppmerksom på at placeboeffekten kan være så høy som –. Hormoner og kvinnehelse har kommet mer og mer i fokus de siste årene.


Pms behandling

Svenske Mia Lundin er spesialsykepleier og har lang erfaring med hormonelle plager som PMS , fødselsdepresjon, overgangsproblemer og. Finnes det behandling for PMS ? Samtale med lege og informasjon til pasienten om tilstanden kan for mange være nok hjelp i seg selv, men ved mer uttalte plager vil det kunne bli aktuelt å forsøke ulik medikamentell behandling. Det finnes behandlingsalternativer for PMS og PMS -relaterte plager.


Mette er år og frisk bortsett fra disse plagene og en lett astma som også blir verre før menstruasjonen. Den svårare formen, PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) drabbar 3- , med svåra humörsymtom som påtagligt påverkar relationer, social funktion och arbetsliv. Att göra saker du mår bra av och som gör att du slappnar av kan lindra besvären om du har PMS , men om du har PMDS krävs ofta medicinsk behandling också. Det finns olika saker du kan göra för att linda PMS eller PMDS-besvär: Du kan träna. Träna avslappning, till exempel yoga eller mindfulness.


En dag med intense smerter hver måned er ille nok. Men når de andre PMS -plagene varer i dager før menstruasjonen, begynner plagene for alvor å gå utover livskvaliteten. Line fikk sin første menstruasjon som 16-åring.


Det var starten på en rekke plager som har lagt beslag på stadig større deler av både tiden og livskvaliteten hennes. Hos noen kvinner er plagene så beskjedne at de knapt merkes, mens andre opplever symptomene som en stor belastning. Det er viktig at man tar det rolig og unngår stress. De direkte årsaker til PMS er man ikke sikre på, så det kan ikke bekreftes at det har med progesteron å gjøre, slik du spør om. Der finnes en lang rekke medisiner og behandlingstiltak som kan forsøkes, blant annet antidepressiva, klomipramin, vanndrivende medisiner, p-piller, betennelsesdempende midler, psykologsamtaler.


Pms behandling

De fleste kvinner vil flere ganger i løpet av livet oppleve pms -plager, det vil si en kombinasjon av symptomer som kramper, ømme bryster, hodepine, vondt i ryggen, oppblåst mage, humørsvingninger, lett depresjon og forandringer i hud og hår. Der er i dag god dokumentation for, at kvinder med svær PMS , hvor der er udtalte depressive symptomer kan have stor glæde af psykofarmaka både med hensyn til afhjælpning af de psykiske som de fysiske symptomer. Ifølge professor og overlege ved kvinneklinikken på St.


Olavs hospital, Mette Haase Moen, kan PMS deles inn i flere ulike grader, og den verste graden kalles for alvorlig PMS (Premenstrual Dysforic Disorder på engelsk). Alle kjenner vel til PMS ? Fagmiljøet har ikke ønsket å innføre et nytt begrep om samme tilstand. I Norge som i mange andre lan har det vært stor interesse rundt bruk av progesteronkrem som et medikament i behandling av PMS -plager.


Imidlertid er det ikke i vitenskaplige studier påvist at progesteronkrem har effekt ved premenstruelt syndrom, sier Moen som utdyper dette blant annet i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg