fredag 4. august 2017

Hva er gulsott

Symptomene skyldes at gallefargestoffer, som normalt utskilles med avføringen og urinen, hoper seg opp i blod og vev. I kroppen foregår en kontinuerlig oppbygging og nedbryting av røde blodlegemer. Gamle røde blodceller som inneholder det oksygenbærende proteinet hemoglobin, brytes ned i milten og delvis i. Dersom årsaken til gulsott ikke er den vanlige som ved fysiologisk icterus, kan det være nødvendig å behandle denne.


Hva kan du selv gjøre.

Forklaringen er økte mengder av fargestoffet bilirubin i blodet (hyperbilirubinemi). De fleste forbinder gulsott med nyfødte babyer, men voksne kan ha tilstanden også. Hvordan er det diagnostisert? Derfor er det lett å overse de få nyfødte som kan få alvorlig skade. I de siste 5–årene har man sett to tilfeller av kjerneikterus i Norge.


Bilirubin lages naturlig i kroppen når røde blodceller brytes ned. Ved for mye bilirubin i blodet, vil dette gå over i vevene og farge det gult. Nyfødte kan ha gulsott uten underliggende sykdom, såkalt fysiologisk gulsott.

Toppen nås når barnet er 4-dager gammelt. Dersom barnet er prematurt, rammer det omlag av 100. Selv om begge er harmløse, bør du likevel observere barnet ditt nøye. Det er typer gulsott hos nyfødte.


Denne typen gulsott vises i løpet av en babys første leveuke, og kan oppstå fordi babyen din ikke får nok mat. Også kjent som icterus, gulsott er ikke en sykdom selv, men heller et symptom på ulike sykdommer. Det forteller overlege og spesialist i barnesykdommer, Jon Steen-Johnsen.


Han er i dag pensjonert, men har flere tiårs erfaring innenfor feltet. Gulsott basert på næring. Steen-Johnsen kan berolige foreldre med at gulsott normalt sett ikke er noe å bekymre seg for, men mange lurer selvsagt på hva dette er , og hvorfor det skjer. Hepatitt er betennelse i leveren, som kan ha en rekke årsaker og varierende kliniske sykdomsbilder. Ved høyt bilirubinnivå i blodet (hyperbilirubinemi) kan man utvikle gulsott (ikterus), en tilstand der man får gul misfarging av huden og konjunktiva i øynene.


Akutt hepatitt kan ha et svært varierende bilde, fra subklinisk infeksjon, som forløper uten symptomer, til alvorlig fulminant hepatitt med høy dødelighet. Kolestatisk gulsott er en tilstand som fører til at huden og øynene for å utvikle en gulsott , eller gulnet, utseende på grunn kolestase - hindret galle flyte i leveren. Lysbehandling for gulsott innebærer å sette de berørte baby under et spesielt sett med lys, noen ganger kalt Bili lys.


Den skyldes at kroppen produserer økte mengder bilirubin, samtidig som den har nedsatt kapasitet til å skille ut bilirubin.

Her er noen av symptomene, forekomsten av disse vil fungere som et signal for lege besøk - en gulfarging av hud og slimhinner i kroppen, gulsott av sclera øyne, konstant smerte eller tyngde i høyre ribben. Hvis du eller dine kjære er til stede lignende egenskaper av sykdommen, er det verdt å besøke legen. Som foreldre har dere kanskje akkurat opplevd at den nyfødte babyen fikk lysbehandling for å redusere betydelig gulsott. Unntaksvis kan konsentrasjonen av bilirubin i blodet bli så høy, at behandling er nødvendig.


Mobilapp kan avsløre gulsott – I USA er det mistanke om at antall hjerneskader som følge av gulsott har økt de siste årene. Ved NTNU utvikles det nå en mobilapp som kan oppdage gulsott.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg