torsdag 24. august 2017

Bringebærtunge

Etter ½-dager kommer utslettet som ofte er tydelig med hissig rød farge i ansiktet, men med påfallende blekhet rundt munnen. Typisk er også at tungen forandres til et utseende som beskrives som bringebærtunge. Bringebærtunge , røde, opphøyede partier på tungen som gir et bilde som minner om bringebær. Ved skarlagensfeber utvikles det et kraftig rødt utslett på munnslimhinnene og den bløte ganen. Sykdommen rammer spesielt barn, men kan ses i alle aldre.


Karakteristiske symptomer er hudutslett og bringebærtunge. Forløpet er vanligvis godartet. Skarlagensfeber behandles med antibiotika. Hvordan får man skarlagensfeber?


Slik smitter skarlagensfeber. Har hørt at det er vanlig ved skarlagensfeber, men kan det forårsakes av andre grunner også? Var jo hos legen, og han nevnte det ikke, bare spurt om hun hadde utslett, det har hun ikke foreløpig ihvertfall.


Scarlatina utslettet skyldes immunresponsen på disse toksinene. Vanligvis har pasienten halsbetennelse, men det kan også ses ved impetigo. Feber, tegn til faryngitt eller tonsillitt, initialt hvit og senere rød bringebærtunge (papillehypertrofi). Det dominerende symptomet ved skarlagensfeber er et rødt utslett, som kommer 1-dager etter at selve infeksjonen er begynt. Feber er et vanlig symptom hos barn.


I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Utslettet mangler omkring munnen. Det er også typisk med bringebærtunge.


En sjelden gang kan man få alvorlige komplikasjoner av en halsbetennelse, som byll i mandlene, revmatisk feber eller infeksjon i nyrene. Revmatisk feber forårsaker smerter og hevelse i leddene, høy feber og magesmerter , ifølge Helsebiblioteket. Vi ber dere lese igjennom dette skrivet slik at vi unngår videre smitte til barn og. Hudavskalling i håndflater og fotsåler er et typisk tegn og kommer ca.


Er svært smittsomt inntil to dager etter behandlingsstart og barnet skal være hjemme til utslettet har bleknet. Det spres rask til resten av kroppen, nakke, armer og bein, mens håndflater og fotesåler går fri. Ansiktet er blussende rødt (ofte uten at det er et egentlig utslett) med blekhet omkring munnen.


Huden i ansiktet blir hissig og rø men det er typisk at området rundt munnen er blekt. Vondt i øret er også vanlig. Det gir som oftest med en hissig, rød farge i ansiktet, men med påfallende blek hud rundt munnen.


Barnet får en rød og glatt bringebærtunge. Her har barnet høy feber, sår hals og forstørrede lymfeknuter i halsen. Først har den et hvitlig belegg og gir tungen et jordbærutseende (jordbærtunge). Deretter forsvinner det røde og den hissige rødmen under kommer til syne og gir mer preg av et bringebær ( bringebærtunge ). Moderat til middels feber, vondt i halsen og utslett - ofte i armhulene eller lysken.


Tungen har endret farge. Det kan forekomme avskalling av huden og en lyserød prikkete og ru tunge ( bringebærtunge ). Behandling Det gis ofte antibiotika.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg