onsdag 16. august 2017

Barn som går i søvne

Søvngjengeri er det samme som å gå i søvne. Dette er vanligst hos barn. Det er en tilstand der barnet vandrer med åpne øyne, men uten å være våken. At barn går i søvne er nemlig ikke så uvanlig.


Vi antar at kanskje så mange som prosent av alle barn en eller flere ganger i livet går i søvne , sier Ståle Pallesen.

Han er søvnforsker og professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Vanligvis går barnet i søvne en halv til to timer etter at det sovnet. Rundt 3- av alle barn har.


Så årsaken til at barn går oftere i søvne enn voksne, er at barn har mer dyp søvn enn voksne, sier han. Det er aller vanligst å gå i søvne når man er i alderen mellom åtte og tolv år. Vi ser også at søvngjengeri går igjen i enkelte familier, hvilket tyder på at det er arvelige faktorer, sier han.


Det er ikke uvanlig at barn går i søvne , såkalt søvngjengeri, men noen fortsetter også når de blir voksne.

Starter man derimot å gå i søvne først i voksen alder, kan det være tegn på sykdom. Arvelige faktorer spiller inn. Man vet ikke hva årsakene er til somnambulisme. Det er en sammenheng med mengden av dyp søvn , og siden barn sover dypere enn voksne, kan det forklare hvorfor dette i hovedsak sees hos barn.


Av deltagerne som gikk i søvne , fortalte prosent av de gikk i søvne hver natt, mens prosent gikk i søvne ukentlig. Mer enn halvparten hadde også andre i familien som gikk i søvne. Reduser sjansen for skader. Noen foreldre med barn som går i søvne fester en bjelle på soveromsdøren til barnet, slik at de lettere kan holde oversikt over om det skulle gå i søvne. Vekk barnet forsiktig.


Men er omfanget stort, kan det være aktuelt med medisinsk behandling. Noen barn vokser av seg søvnproblemene, men alvorlige søvnvansker kan vare i lang tid. Barn som får mareritt eller går mye i søvne , vil vanligvis vokse av seg disse problemene ved tiårsalder. Vanlige utløsende faktorer er søvnmangel, beroligende midler (inkludert alkohol), feber og visse typer.


Søvnen er forstyrret og urolig ved psykiske lidelser, og man kan tenke seg at dette trigger søvngjengeri, forteller søvnforskeren som samtidig vil understreke at mange voksne som går i søvne ikke har noen tegn til psykiske lidelser. De fleste som går i søvne gjør det i løpet av nattens første tre til fire timer - da vi har mest dyp søvn.

Barn som har fått for mye eller for lite søvn på dagtid får ofte ødelagt natten. Et tegn på overtrøtte unger kan være at de skvetter til uten å gå ned i den dype søvnen , det er. Eller går du i søvne selv? Selv om det kanskje kan se eller høres litt skummelt ut, så er det som regel ufarlig, men om du eller poden går i søvne er det lurt å ta noen forholdsregler.


Gutten min går i søvne. I dag husket han ikke det. Er det vanlig for barn å gå i s. Inneholder hvilket som helst av mine.


Hvis dette skjer ofte, kan man utvikle angst for selve søvnen , noe som i sin tur går ut over dagliglivet. Foreldre har observert barn som vandrer omkring i full panikk. Her går begge ungene i søvne. Han på går mindre i søvne nå enn før, men fortsatt innimellom.


Hun på går ikke så ofte i søvne , men våkner på natta og kommer inn til oss uten at vi merker det. Jeg kaller ikke det å gå i søvne , da hun mest sannsynlig har våknet til i sin egen seng og rett og slett bare har bestemt seg for å komme inn til oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg