tirsdag 15. august 2017

Fibromyalgi smerter

Sliter du med ubehag i dine ledd? Spesielt utviklet i Norge for dine ledd. En forklaring på smertene kan være at hjernen er aktivert slik at smerter oppleves sterkere i forhold til det som er normalt. I tillegg ledsages smertene av andre symptomer som tretthet , søvnforstyrrelser og også problemer med hukommelse og humøret.


Diagnostiseringen foregår hovedsakelig ved å eliminere en lang rekke andre tilstander som kan forårsake lignende symptomer og utbredte smerter i hele kroppen.

Andre diagnoser utelukker altså ikke fibromyalgi. Fibromyalgi kan likevel opptre samtidig med en rekke andre lidelser. Etter hvert kan smertene øke i utbredelse, styrke og varighet til de blir mer eller mindre vedvarende.


De beskrives som brennende, stikkende, eller som tannpine. Tilstanden er klart vanligst blant kvinner. Alle opplever smerter fra tid til annen, men ved fibromyalgi har du smerter i store deler av kroppen over lengre tid. Det finnes ingen helbredende kur mot fibromyalgi , men behandling som kan hjelpe mot smertene.


Smerten kan komme snikende, og vandre i hele kroppen.

Sammen med smertene kommer oftest fatigue, trøtthet og utmattelse. Du har smerter og unormal ømhet i begge sider av kroppen, og både over og under beltestedet. Smertene må ha vært kroniske i minst måneder. Hva er fibromyalgi ? De fleste som får diagnosen merker en stadig forverring av tilstanden, og opplever at det er blitt tungt å leve med. Har du vanligvis vært et overskuddsmenneske, for så å oppleve at du klarer mindre og har vondt flere steder i kroppen?


Da kan det hende du har fibromyalgi uten å vite det. Det ser ut til å være opphopning i enkelte familier, så en genetisk og arvelig sårbarhet er også mulig. Symptomer på fibromyalgi.


Hos de aller fleste som har fibromyalgi har tilstanden begynt snikende med smerter som kommer og går. Ifølge Norsk Revmatikerforbund er fibromyalgi et smertesyndrom som rammer åtte ganger så mange kvinner som menn. Typiske symptomer er verkende og brennende smerter i muskler og i muskelfestene rundt ledd. Mange plages av morgenstivhet og overveldende tretthet.


Det er en revmatisk diagnose og en betennelsestilstand i muskulaturen. Mange opplever også tretthet, søvnforstyrrelser, hodepine og stemningsforstyrrelser som depresjon og angst. Ofte betegnes fibromyalgi som et smertesyndrom, det vil si en samling symptomer og tegn som utgjør diagnosen.


Definisjon av fibromyalgi.

Smerteterskelen er nedsatt slik at små belastninger utløser store smerter. Vidstrakte smerter i hele kroppen. Er din fibromyalgi lenket opp mot ekstra smerter og symptomer på morningen? Her er vanlige morgensymptomer som mange av de med fibromyalgi vil kjenne seg igjen i. Det er også vanlig å oppleve en rekke andre hemmende symptomer og plager. Selv om fibromyalgigåten ikke er løst, er det i alle fall mye vi vet som kan bidra ved å redusere smertene.


Mange med fibromyalgi går lenge med smerter før de får en diagnose.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg