torsdag 14. desember 2017

Luftveisinfeksjoner

En øvre luftveisinfeksjon er et annet uttrykk for å si at man er forkjølet. En forkjølelse er en mild infeksjon i nese og hals. Under normal pusting passerer luft gjennom nesen, luftrøret, bronkiene og etterhvert ned i stadig trangere luftveier.


Flere mekanismer i luftveiene skal forhindre at fremmedlegemer og organismer trenger inn i lungene der de kan forårsake sykdom. Her er sunn fornuft det beste rådet. De fleste luftveisinfeksjoner er helt ufarlige, de går over av seg selv i løpet av noen dager til én uke, og man trenger ikke å oppsøke lege, sier fastlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Ole Petter Hjelle.

Men noen ganger er det lurt å oppsøke lege. Hyppig årsak hos barn. Pneumokokker er den vanligste årsaken til pneumoni utenfor sykehus.


Mycoplasma pneumoniae er sjeldnere, men forekommer i alle aldersgrupper og særlig i aldersgruppen 3–år. Infeksjon i trakea og bronkier uten pneumoni hos pasienter uten KOLS. Skyldes oftest virus, men infeksjoner med bakterier (B. pertussis, M. pneumoniae, C. pneumoniae) forekommer i mindre enn av tilfellene. De fleste akutte infeksjoner hos barn er luftveisinfeksjoner.


Luftveisinfeksjoner Bakgrunn: Småbarnsalderen er en tid da man gjennomgår mange infeksjoner.

Den store majoriteten av infeksjonsdødsfallene er forårsaket av nedre luftveisinfeksjoner og skjer hos personer over år. Nedenfor gjennomgås situasjonen for flere av de infeksjonssykdommene som overvåkes gjennom Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS ), Norsk overvåkingssystem for antibiotikabruk og helsetjenesteassosierte infeksjoner ( NOIS ), Sykdomspulsen og Nasjonalt. Du har altså luftveisinfeksjoner som du opplever som hyppigere enn det du er vant med fra tidligere, og du lurer på om det kan ligge noe annet bak. Det gjør det tilnærmet aldri, hos ellers friske unge mennesker som deg.


Og du har hatt en legesjekk for dette, hvor legen ikke fant noe bakenforliggende sykdom. Her finner du faktaopplysninger om infeksjoner, hvordan de smitter, inkubasjonsti vanlige symptomer og mikroorganismer som forårsaker dem. Dessverre klarte ikke nettleseren din å kopiere lenken til utklippsbordet.


Det skilles mellom øvre og nedre luftveisinfeksjoner. Praktiske leveregler kan bidra til at du holder deg så frisk som mulig, og mestrer de utfordringer som multippel sklerose (MS) kan medføre. Sykdommen kontrollerer deg ikke - det er du som kontrollerer livet ditt, holdningene dine, ditt forhold til andre, din tilnærming til problemer, dine interesser og dine aktiviteter. Adenovirusinfeksjoner er infeksjon med en gruppe av virus i familien adenoviridae som kan infisere en rekke dyrearter, deriblant mennesker. Det er humanpatogene serotyper som kan angripe ulike organer.


Nedre luftveisinfeksjoner blir alltid henvist som øyeblikkelig hjelp til Barne- og ungdomsklinikken. Lege på kommunal legevakt eller fastlegen kan henvise barn til vurdering i Barn mottak ved St. I spedbarns- og småbarnsalderen er luftveisinfeksjoner den hyppigste årsak til innleggelse for akutt astma i sykehus.


Helt spesielt virker virus som gir bronkiolitt, en tilstand som følges av astma i opptil av registrerte tilfeller. Antibiotika bidrar bare beskjedent til helbredelsesprosessen for de mest vanlige luftveisinfeksjoner hos barn, med unntak av lungebetennelse.

Ved ukomplisert ørebetennelse kan tilstanden oftest ses an uten antibiotika i 1-dager. Hvordan forløper sykdommen? Attakkvis sklerose.


Omkring av pasientene har den såkalte attakvise formen for MS, hvor det er episoder (attakker) med nevrologiske (nerve) symptomer, f. Vi skiller mellom øvre og nedre luftveier. Vanlige infeksjoner i øvre luftveier er forkjølelsesvirus, bihulebetennelse, halsbetennelse og falsk krupp. Symptomer på ukompliserte tilfeller av øvre luftveisinfeksjoner kan behandles med reseptfrie antihistaminer og decongestants, ifølge Centers for Disease Control and Prevention.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg