fredag 25. august 2017

Manisk depressiv lidelse

Hvis en person har en enkeltstående episode med mani, kalles lidelsen manisk episode. Typiske tegn på lidelsen er tydelige svingninger i humøret. Ofte vil du oppleve å ha episoder med depresjon.


Dette vil veksle med perioder med normalt (eutymt) humør uten symptomer, og perioder med oppstemt humør (mani eller hypomani). Manisk - depressiv sinnslidelse er et tidligere navn på bipolar lidelse. Den kan ramme alle lag av befolkningen, kvinner som menn.

Om man inkluderer alle undervarianter er mellom fire og fem prosent av oss er rammet denne psykiske sykdommen. Mangenbsp;med bipolar lidelse erfarer sykdomsvariasjoner knyttet til årsti og det eksisterer nå forskning som støtter at endringer i lysforholdene kan fremkalle bipolare episoder. Det ser ut til at personer i manisk fase er ekstra følsomme for blått lys (som vi naturlig eksponeres for fra sola, men også kunstig fra LED-belysning), og at det blå lyset holder i gang den maniske episoden.


Internasjonalt regner man med at anslagsvis 0. I (den klassiske manisk - depressive formen). I USA regnes forekomsten å være av befolkningen. Et annet kjennetegn ved bipolar lidelse er depresjon.


De depressive episodene varer vanligvis om lag fire måneder, sjeldent over ett år.

Eldre kan ha mer langvarige depresjoner. Depressive perioder føles tunge og er problematiske, og da er det vanligere å oppsøke hjelp. Denne gruppen lidelser sammenfattes også ofte under begrepet bipolar spektrum-lidelser. Fra manisk depressiv til bipolar lidelse. De som hadde dype depresjoner og i andre perioder manier, ble tidligere kalt manisk depressive , men lidelsen heter nå bipolar lidelse.


Mennesker med den depressive varianten av schizoaffektiv lidelse bør behandles med antidepressiva og elektrosjokkterapi. Man bør alltid gjøre dette for å se om de vil respondere på antidepressiv behandling. Som vi ser er dette en kompleks lidelse. Det gjelder både når man skal definere den og behandle den. Mani (oppstemthet) og depresjon (nedstemthet) representerer disse to polene, derav det tidligere navnet manisk-depressiv lidelse.


Bipolar betyr to poler. Du må spise litium, og gjør du det, er alt bare velstand” – Martin. Enkelte tar selv kontakt med behandler for å få informasjon om sykdommen.


Det var liksom aldri en skikkelig utgreining av hva det var for en diagnose jeg hadde fått. Manisk-depressiv lidelse kalles i dag ofte bipolar lidelse , og nyere forskning har vist at 5- av befolkningen befinner seg innenfor det bipolare spektrum. Selv om bipolare lidelser diagnostiseres ved at man finner tegn til oppstemthet i sykdomsbildet, er det i regelen depresjonene og ustabiliteten som preger bildet i hverdagen. Jeg er en ung person, ferdig med videregående i fjor, som antageligvis lider av manisk depressiv.


Har gått hos psykolog for å behandle alvorlig depresjon (med innslag av maniske perioder) og psykologen som har hørt om mine svingninger frem til nå mener at jeg er manisk depressiv.

Les om bipolar lidelse , manisk depressiv lidelse her. Mens schizofreni i enkle vendinger kan beskrives som en forstyrrelse i hvordan en person tenker kan bipolar lidelse kalles. Blandet episode med samtidige maniske og depressive symptomer er vanlig.


Angst, irritabilitet, konsentrasjonsvansker, søvnforstyrrelser og suicidalitet ses i alle faser. Vitenskapen definerer den som en stemningslidelse som blir karakterisert ved at den har tilbakevendende episoder som veksler mellom en depressiv og en manisk pol. For å kunne få diagnosen må man ha hatt minst én manisk eller hypoman episode. Blandet angstlidelse og depressiv lidelse har vært kontroversiell og ikke alle eksisterende diagnostiske klassifikasjoner inkluderer den. Det er ikke det at dens eksistens ikke anerkjennes, men noen ganger blir den ansett for å være en depressiv lidelse med sekundære engstelige egenskaper, og ikke en enkelt lidelse.


Ved bipolar lidelse type I har man mindst en gang i livet haft en manisk episode.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg