torsdag 10. august 2017

Multippel sklerose

I Afrika syd for Sahara er MS ekstremt sjelden. Bakke SJ, Lilleås, F, Smievoll AI, Myhr G, Nakstad PJ, Bajic R et al. Multippel sklerose (MS) er en kronisk betennelsessykdom i sentralnervesystemet, som består av hjernen og ryggmargen. Navnet multippel sklerose skyldes at man finner flere (multiple) harde knuter (skleroser) i sentralnervesystemet.


Sykdommen kan oppstå i alle aldre, men rammer vanligvis unge mennesker, og gjennomsnittsalder ved debut er rundt år.

Nervetråder fra nervecellene i sentralnervesystemet er kledd i en isolasjonskappe (myelinskjede) som gjør at signalene ledes raskere mellom sentralnervesystemet og resten av kroppen. Behandling av symptomer ved multippel sklerose : Mange pasienter med MS er plaget av smertefulle spenninger (spasmer, kramper) i muskulaturen. Disse kan behandles med muskelavslappende midler.


Hos noen pasienter kan behandling med fampridin bedre gangfunksjonen. Vannlatingssymptomer kan behandles med medisin som virker på blærefunksjonen. Symptomer på MS ( multippel sklerose ) kan være tåkesyn,dobbeltsyn og smerter bak øyet, slitenhet, følelse av kribling i armer og bein, klossete bevegelser, elektrisk utstrålende følelse fra nakken og nedover ryggen når man bøyer nakken framover. Nevroklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS) starter opp en forsker-initiert, industriuavhengig randomisert studie mellom off label-medikamentet rituksimab og tablettbehandlingen kladribin (Mavenclad) for multippel sklerose (MS).


Norge lever i dag med sykdommen.

Les mer om symptomene på MS, hvordan diagnosen stilles og hvordan man kan behandle sykdommen. Hva er multippel sklerose (MS)? Multippel Sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg). Spesielt hos yngre pasienter er det viktig å tenke på multippel sklerose som en mulig årsak.


Hovedsymptomet er dobbeltsyn, og hyppigst affisert er n. Den finnes over hele verden. Det er den vanligste årsaken til nevrologiske forandringer hos unge voksne og middelaldrende voksne, spesielt kvinner. Myelinskjeden består av proteiner og fettstoffer.


Dette var symptomer som kom snikende og gradvis over flere dager og uker. Familieplanlegging, graviditet og amming og legemidler ved multippel sklerose (MS) KAPITTEL 5. Norsk MS-register og -biobank. Noen har kun ett enkelt symptom etter flere år, mens andre får et aggressivt sykdomsforløp og får tiltagende symptomer i løpet av uker og måneder. Symptomene er mange, men det er viktig å huske på at en MS-pasient ikke er nødt til å oppleve alle. En får kun noen få og over lang tid.


Haugsta som tar i mot telefonsamtaler på tirsdager, onsdag og torsdager, mellom kl. Vårt eget immunforsvar spiller hovedrollen, men den eksakte årsaken til sykdommen er ikke forstått.

Det finnes per nå ingen etablert kur, men behandling kan lindre symptomer og bremse utviklingen. Det vil si at immunforsvaret angriper kroppens egne celler. Demyelinisering Myelin fungerer som et isolerende lag som omslutter nervebanene.


Ved multippel sklerose angriper immunforsvaret en type vev som kalles myelin som igjen er bygget opp av en type celler som kalles gliaceller. Forløpet hos de fleste er attakkpreget de første årene. Et mindretall har en gradvis forverring av sykdommen fra begynnelsen av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg