tirsdag 24. juni 2014

Ultralyd kjønn

Selv har Namtvedt jobbet som jordmor i år, og har de siste årene gjort ultralydundersøkelser. Når kan man se kjønn på ultralyd. Jordmødrene som foretar ultralydundersøkelsen får sjelden tilbakemeldinger om de har sett rett kjønn. Hvor tidlig kan man se barnets kjønn ? Og har det noen medisinsk betydning?


Man kan se kjønn etter uker.

Før denne tid ser gutt-og jentefoster nesten like ut. En erfaren ultralyddiagnostiker vil som regel kunne se kjønnet tydelig ved rutineundersøkelsen. Men det er ikke alltid at fosteret ligger gunstig til. Kjønnet kan en stort sett se på ultralyd fra uke 13.


Noen ganger kan en se det allerede i uke 1 mens det andre ganger ikke er helt tydelig i uke – og vi må vente noen dager til, sier Merete Arnøy. Fosterets kjønn kan ikke diagnostiseres ved ultralyd før ca. Vi kan også se kjønn hvis foreldrene ønsker det.


Vanligvis tilbys undersøkelsen av sykehuset du skal føde ve men kan også gjøres hos oss. Ved denne undersøkelsen vil vi se på alle organene til fosteret.

En tidlig ultralydundersøkelse kan gjøres fra uke og helt frem til det ordinære offentlige tilbudet som tilbys gratis ved sykehuset man er tilknyttet rundt uke 18. Det er en viss mulighet for å ta feil, jo tidligere man ser etter dette. Vi gjør helst ikke ultralydundersøkelser kun for å finne kjønn og vi oppfordrer de som er nysgjerrige på kjønn om å holde ut til de skal på ordinær ultralyd omkring uke 18. Det kan være vanskelig å se kjønnet før uke 1 men i noen tilfeller er det mulig å fastslå kjønn fra og med uke 1 forklarer Molnar.


En del gynekologer ønsker imidlertid ikke å uttale seg om dette på tidlig ultralyd på grunn av stor feilmargin. Litt lengre ut i svangerskapet (fra ca uke 15) kan man se hvilket kjønn fosteret har, utføre mer detaljert organgjennomgang og vurdere fosterets vekst og utvikling! Se her for mer informasjon om tidlig ultralyd ! Dette er derfor det tidspunktet da gravide innkalles til rutinemessig ultralydundersøkelse. Etter uker er det vanskelig å bruke ultralyd til å fastsette termin. Morkaken lar seg lett undersøke med ultralyd.


Ultralyd av pulsårene i kroppen. Blant blodårene som undersøkes under helsesjekken er halspulsårer, hovedpulsåren i magen (aorta) og lyskearteriene som forsyner bena. Legen måler sirkulasjonen i blodårene og avdekker eventuelle åreforkalkninger og kolesterolavleiringer (plakk).


Til dette brukes 2D ultralyd. Tidlig ultralyd utføres etter uke 7. Våre apparater håndterer 2 3d og 4d. Til målinger brukes alltid 2d funksjonen.


Men ofte er det best å vente til etter uke 20. Kjønn kan sees etter uke ved hjelp av 2d ultralyd.

Når lyden passerer forskjellige vev i kroppen, blir noko av lyden reflektert tilbake som ekko. Denne lyden vert fanga opp av eit lydhovud og lydbølgene omdanna til bilete i ultralydmaskinen. I undersøkelsen føres et lydhode over den gravides mage, og med lydhodet sendes lydbølger inn i livmoren. Lydbølgene blir reflektert av foster, navlesnor og morkake, og fanges opp igjen av lydhodet.


Da var jeg hos en spesialist som ser fostre daglig. Denne undersøkelsen utføres av gynekologene og ultralydjordmor ved vår klinikk. Fosteret har utviklet seg og det kan lettere oppdages avvik. En ultralyd mellom uke – er det gunstigste tidspunktet for å undersøke utviklingen av fosteret. Her kan man fremstille mye av anatomien, inkludert armer og ben.


Noen lurer på kjønn og vi kan se antydning til kjønnsorganer, men det er vanskelig å vurdere om det er gutt eller jente.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg