tirsdag 10. juni 2014

Psykiske lidelser i norge

Psykiske lidelser kan ramme de fleste. Noen psykiske lidelser beskrives som en dårlig dag som varer i uker, måneder og år. Denne rapporten tar for seg den psykiske helsen i den norske befolkningen. Den er skrevet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.


Formålet med rapporten er å gi en oppdatert oversikt over forekomsten av psykiske lidelser og rusbrukslidelser og kontakt med helsetjenesten for disse lidelsene. En god balanse mellom disse gjør det lettere å mestre hverdagen, på godt og vondt.

Det går an å forebygge. Forekomsten av psykiske lidelser i Norge er omtrent på nivå med andre vestlige land. Større åpenhet kan føre til at flere forteller om psykiske plager og oppsøker hjelp. Hvis vi opplever omsorgssvikt, kan det skape usikkerhet som blir grobunn for psykiske lidelser senere i livet. Utbrenthet, depresjoner, spiseforstyrrelser, aldersdemens, angst og fobier — psykiske lidelser kommer i mange former og symptomene kan være diffuse.


Graden av plager varierer fra psykoser, som gjør det vanskelig å leve et liv utenfor en psykiatrisk institusjon, til uro eller depresjoner som tidvis gjør livet tungt å leve. Nedsatt mental helse vil, som nedsatt somatisk helse, påvirke. Konsekvenser av psykiske lidelser.


Stadig flere blir behandlet for psykiske lidelser i Norge.

Salg av legemidler, sykefravær og antall nye uførepensjoner på grunn av psykiske lidelser øker. Videre opplever samfunnet økt dødelighet, sykemeldinger og uførepensjon som noen av de viktigste følgene av psykiske sykdommer. Registrert økning i andelen rusbrukslidelsene tillegges økt alkoholkonsum.


Selvmord bidrar til mange tapte leveår. Opplysningsfilm for psykiske lidelser blant barn og unge i Norge. Forekomst av tidligere depresjoner eller andre psykiske lidelser , funksjonstap, somatisk sykdom, bruk av rusmidler, sosialt nettverk og fysisk aktivitet bør også kartlegges. En samtale som involverer pårørende kan være nyttig i utredningen av depresjon. Norge hvert år, og mange av disse skjer blant mennesker med alvorlig psykisk lidelse.


Pårørende skal bli spurt og oppleve å bli hørt. Ta kontakt med kommunen du bor i, fastlegen din eller annet helsepersonell. Får du hjelp tidlig, er sjansen større for at du blir bedre. Rundt halvparten av befolkningen i Norge får psykiske vansker eller lidelser i løpet av livet. Loven bygget på den såkalte Christiania-skolen og en somatisk forklaringsmodell for psykiske lidelser.


Norge er på verdenstoppen i livskvalitet og lykke, men psykisk helse er likevel et stort folkehelseproblem. Den ene forklaringsmåte bør ikke utelukke den andre, men det er for ofte blitt gjort, mener Wenche Søby. Mange unge sliter psykisk i perioder. For de fleste er symptomer på psykiske lidelser forbigående, men for noen blir de varige. Med økende individualisering og et sterkere press om å lykkes i skolen har flere vært bekymret for ungdoms psykiske helse.


Om psykiske problemer øker blant unge, gir forskningen ingen entydige svar på.

Boken gir en oppdatert kunnskapsbasis til forskere og helsearbeidere på temaet psykiske lidelser og hva dette innebærer, samt en veiviser for behandling. De fleste vet at psykiske lidelser diagnostiseres ved hjelp av diagnosemanualer, men de færreste er klar over hvor komplekst det kan være å forstå hva en psykisk lidelse faktisk er. Dette varierer fra person til person.


Vanskelige livsforhol nå eller tidligere i livet, er ofte årsaken, forklarer hun. Vi vet lite om enkeltårsakene, men både genetiske og miljømessige faktorer kan øke risikoen for å utvikle psykiske lidelser. Personer med psykiske vansker i barne- eller ungdomsårene har økt risiko for å oppleve psykiske plager og psykiske lidelser senere i livet.


Også i Norge er forekomsten av psykiske problemer lavere i julen enn nyttår. Nyttårsaften er derimot mer preget av alkohol og utagerende festing, som trolig kan bidra til å utløse psykiske symptomer. Flere tenåringsjenter får helsehjelp for psykiske lidelser – Jeg var kvalm og svimmel konstant, så bare krasjet det.


Maria Jetteberg isolerte seg og var full av angst da hun var år. I tillegg til psykiske lidelser er luftveisinfeksjoner, lokale smerter og betennelser og hjertesykdommer de mest brukte diagnosene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg