tirsdag 17. juni 2014

Behandling av prolaps

Konservativ behandling (IKKE Kirurgi) Det er ingen ting i veien for å behandle et prolaps så lenge man gjør dette på riktig måte. Som regel benytter kiropraktoren traksjonsbehandling i kombinasjon med manipulasjonsteknikker for å bedre leddfunksjonen rundt prolapset. En fysioterapeut kan gi deg råd om hvordan du kan beskytte ryggen når du løfter tungt eller sitter lenge.


Behandling av prolaps

Behandling av prolaps i ryggen. Det finnes ingen umiddelbar effektiv behandling for prolaps i ryggen og behandling fokuserer hovedsakelig på å kontrollere symptomene. Et prolaps i ryggen kan være svært smertefullt, men symptomene vil typisk trekke seg tilbake spontant i løpet av noen uker. Prolaps med nerverotirritasjon står kun for 5– av alle ryggsmerter og er vanligst i aldersgruppen 20–år.


Menn er mer utsatt enn kvinner. I ryggsøylen har vi mellomvirvelskiver. Disse består av en tykk, flytende kjerne omringet av sterke fiberringer. Skivene har en viktig støtdempende funksjon.


Våre ryggspesialister har lang erfaring med utredning og behandling av skiveutglidning ( prolaps ) og utfører over 1operasjoner i året. Vi har korte ventetider til både utredning og behandling , slik at du raskt kan få den hjelpen du trenger. Pasienter med rectumprolaps skal anorektoskoperes for å utelukke annen patologi. Ved habituelt prolaps basert på anamnese, men ikke påvist ved klinisk undersøkelse, må defekografi utføres for verifikasjon av prolapset.


Medikamentell behandling. I den akutte fasen av et nakkeprolaps, kan anti-inflammatoriske medikamenter, såkalte NSAIDS (f.eks. ibuprofen) eller COX-inhibitors (f.eks. diclofenac), være med på å redusere smerten og inflammasjon rundt den påvirkede nerveroten. Etter de første dagene, hvor det kan være behov for ro og behandlingen primært består av smertestillende midler, kan opptrening begynne, gjerne ved fysioterapeut.


Behandling av prolaps

Alle artikler i NEL og på NHI. Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Selv om det foreligger et prolaps i ryggen, er det ikke dermed sagt at dette gir personen plager.


Grad av plager avhenger blant annet av størrelsen på prolapsen, hvor i ryggen prolapsen er plassert og hvor i skiva det sitter. I noen tilfeller kan prolaps gi irritasjon på nervene som passerer ut av ryggsøylen. I disse tilfellene kan prolaps være svært smertefult. Prolaps i nakken (nakkeprolaps) innebærer at den mykere massen (nucleus pulposus) har trykket igjennom den mer fibrøse ytterveggen (annulus fibrosus) og dermed trykker inn mot spinalkanalen.


Behandling av prolaps

Det er ikke unormalt å bli engstelig for å bevege seg eller trene etter å ha fått en prolaps i ryggen. Tidligere ble smerter i ryggen behandlet med sengeleie, men forskning og erfaring viser at det å være i bevegelse faktisk bidrar til at prolapsen tilheler bedre. Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.


Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell. Ryggprolaps eller skiveprolaps kan oppstå når de væskefylte skivene mellom ryggvirvlene blir utsatt for økt press som følge av en akutt eller kronisk overbelastning. Omtrent halvparten av ryggfriske åringer har en prolaps i nedre del av ryggen. Har man god plass i ryggmargskanalen kan man fint ha en prolaps uten å kjenne smerter i ryggen. En prolaps vil kun få helsemessige følger hvis prolapsen påvirker normal funksjon i leddet eller den blir så stor at den trykker på en nerverot.


Behandling av prolaps

Ulike stadier av skiveskade, skivebukning og prolaps Ovenfor ser du ulike variasjoner av skiveskader. Det er aldri for sent å ta tak i problemet – men veien tilbake til 1 vil bli gradvis vanskeligere jo lenger man venter. Dette gjøres ved å forbedre den biomekaniske funksjonen i påvirkede muskler og led samt luke ut dårlige vaner som forhindrer at prolapset trekker seg tilbake. Isjiasnerven er satt sammen av flere nerver fra ryggmargen. Hvis en av disse nervene blir klemt, får man isjias.


Den vanligste årsaken er mellomvirvelskivebrokk ( prolaps i en mellomvirvelskive). Mellomvirvelskivene består av en geleaktig masse som sørger for at ryggraden fjærer når vi beveger oss. Dersom konservativ behandling mislykkes og smertene vedvarer på samme sterke nivå i mer enn måneder eller gir sterk funksjonssvikt kan det være nødvendig med operasjon. De tre typene av operasjon for nakkeprolaps er fremre cervikal diskektomi med fiksasjon, fremre cervikal diskektomi uten fiksasjon og bakre cervikal diskektomi. Av og til vil en utredning gi en diagnose som krever operasjon.


Vi har kirurger med spisskompetanse innen rygg og offentlig avtale med Helse Sør-Øst på kirurgisk behandling av ryggsmerter relatert til prolaps. Denne avtalen går under ordningen fritt behandlingsvalg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg