fredag 13. juni 2014

Prolaps i nakken

Slitasje eller skade på mellomvirvelskive i nakken kan føre til et prolaps som trykker mot nerver som går ut fra halsryggraden. Mange kan ha prolaps i nakken uten å være klar over det. Det er først når prolapsen begynner å presse på nervene at flere føler smerter i nakken og skuldrene. Hva er et dermatom?


Og hva har det med prolaps å gjøre?

Et dermatom er et område av huden som er styrt av en bestemt nerverot. Ovenfor ser du et kart over dermatomene i kroppen. Vi tar for oss de som er relevante ved et nakkeprolaps eller nerveirritasjon som stammer fra nakken. En prolaps i nakken kommer av at den ytre harde ringen av skiven sprekker.


Dette kalles skiveprolaps. Man vet ikke med sikkerhet hvorfor den enkelte får prolaps eller forkalkninger i nakken. Når vi blir eldre vil mellomvirvelskivene naturlig miste en del av væsken som beholder fleksibiliteten i nakken.

En nakke prolaps kan også være et resultat av en skade på ryggraden som kan forårsake at det oppstår en liten rift i det ytterste laget på mellomvirvelskiven. Prolaps i nakken oppstår som regel over tid. I de fleste tilfeller går prolapsen i nakken tilbake etter tid og behandling. Totalt sett er det få prosent av prolapser som kommer i nakken. Konservativ behandling (IKKE Kirurgi) Det er ingen ting i veien for å behandle et prolaps så lenge man gjør dette på riktig måte.


Som regel benytter kiropraktoren traksjonsbehandling i kombinasjon med manipulasjonsteknikker for å bedre leddfunksjonen rundt prolapset. Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Dersom prolapset presser på nervene i halsryggraden, vil du kunne få nakkesmerter som stråler mot skulderen og armen. Nedsatt muskelkraft eller nedsatt følelse i armen kan også forekomme. Behandling av prolaps i. Nakken vår, eller cervical columna, er bygd opp av syv nakkevirvler.


Vi nummererer disse fra til der er den øverste cervicale virvel som ligger rett under skallen vår, og cer den nederste cervicale virvel som ligger der nakken slutter og øvre rygg begynner. Har du vondt i nakken , men mistenker ikke prolaps ? Mellom hver ryggvirvel ligger det en mellomvirvelskive. I nakken er det ryggvirvel og disse kalles C1-C7.


Mellomvirvelskivene består av et sterkt fiberlag på utsiden som beskytter en geleaktig.

Dersom konservativ behandling mislykkes og smertene vedvarer på samme sterke nivå i mer enn måneder eller gir sterk funksjonssvikt kan det være nødvendig med operasjon. Nakkeprolaps operasjon: Når bør nakkeprolaps opereres? Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter. Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven.


Studien etterlatet ingen tvil om at personer rammet av prolaps i nakken bør forsøke trening på en tilpasset måte. Hvis du har en diagnose så tilrådes samtale med kliniker før oppstart med disse øvelsene. Fest strikken nede i ribbeveggen.


Stå med spredte ben, et håndtak i hver hånd og med ansiktet mot ribbeveggen. Et prolaps i nakken (på folkemunne: Skiveutglidning) består av en gelatinlignende masse som er blitt presset ut fra mellomvirvelskivene. Slike prolapser kan noen ganger ligge an mot ryggmargen eller nerverøttene som utgår fra ryggmargen.


Ordet prolaps er latinsk for “å falle ut av sin plass”. Ryggsøylen er satt sammen av bruskskiver og knokler og bruskskivene er med på å gjøre ryggsøyla myk. Skivemateriellet som presses ut av mellomvirvelskiven kan legge trykk på (eller skape kjemisk irritasjon av) nervetrådene på vei ned i armen – og også gi smerter mellom skulderbladene. Gjennom denne sprekken kan den mykere kjernen presses ut og bli som en stor vorte , denne utveksten omtales som prolaps.


Den kan skape problemer fordi den trykker på nerver, leddbånd og andre strukturer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg