torsdag 26. juni 2014

Hiv og aids symptomer

Hiv og aids - symptomer og forløp. Hiv er et virus som medfører svekkelse av immunforsvaret slik at kroppen er mer mottakelig for infeksjoner og sykdom. Aids er diagnosen som brukes ved langtkommet hivinfeksjon med komplikasjoner. Slik smitter hiv -viruset Symptomer på hiv Hvordan stilles diagnosen?


Hiv -viruset svekker immunforsvaret. Les om symptomer , forebygging og det å leve med hiv.

Hva er hiv -infeksjon og aids ? Hiv -infeksjon er en kronisk infeksjon med humant immunsvikt-virus ( hiv ) type eller type 2. I Norge forekommer nesten bare hiv -1. Ubehandlet vil pasienter som er smittet med hiv utvikle aids etter kortere eller lenger tid. Aids , aquired immune deficiency syndrome (ervervet immunsvikt syndrom) defineres på ulike. HIV symptomer varierer basert på hvor man er i sykdomsforløpet, og man kan ikke stole på symptomer eller fravær av symptomer for å vite om man har HIV.


Den eneste måten man kan vite sikkert om man har HIV er ved å bli testet. HIV betyr Human Immundefekt Virus. I likhet med alle andre virus, har heller ikke HIV noe selvstendig stoffskifte, og HIV må derfor angripe levende celler og utnytte disse cellenes stoffskifte til å lage kopier av seg selv.

HIV angriper noen av de cellene som spiller en avgjørende rolle i det normale immunforsvaret. Tidligere var dette en sykdom som nesten alltid ledet til aids og død. I dag finnes det gode medisiner som gjør at du unngår å utvikle aids , men du må bruke disse medisinene resten av livet. Svært mange får ingen symptomer i det hele tatt, og den eneste måten å fastslå en hivinfeksjon på, er ved å ta en hivtest.


Aids er en forkortelse for det engelske begrepet acquired immunodeficiency syndrome, på norsk brukes begrepet ervervet immunsviktsyndrom. De fleste vil derfor først få symptomer på svaghed i immunsystemet i form af alvorlige følgesygdomme efter 8-år med HIV -infektion. Hos nogen vil der dog kun gå få år, før der kommer følgesygdomme. Hvis HIV -behandling påbegyndes tidligt, vil behandlingen hindre at immunforsvaret svækkes, og derved kan alvorlige følgesygdomme undgås.


Noen mennesker kan oppleve en influensalignende sykdom innen 2-uker etter HIV -infeksjon og noen mennesker føler seg ikke syke i det hele tatt. Les mer om de forskjellige symptomer ved HIV. Hiv angriper immunforsvaret og fører til at motstanden mot infeksjoner blir svekket.


HIV står for human (menneske) immundefekt virus. HIV stammer fra tilsvarende virus i aber, og er et såkaldt retrovirus. Retro” henviser til, at HIV – ligesom andre retrovirus typer – skal omdanne sit arvemateriale (fra RNA til DNA) før virus kan formere sig i kroppen.


AIDS – det tredje og sidste stadium. HIV og AIDS – det ene en forlængelse af den anden. I dette stadium er kroppens immunsystem næsten ødelagt, så mikroorganismer, der ikke er skadelige for en sund person, kan være dødelige for den, der har AIDS.


Denne sygdom forårsager en meget bred vifte af symptomer , hvoraf følgende forekommer.

Hiv - halvparten opplever symptomer. Om lag halvparten av de som får hiv opplever symptomer , noe som betyr at det er like stor sannsynlighet for å ikke oppleve symptomer. Det er altså store individuelle forskjeller og vanskelig å slå fast hvilke symptomer som gjelder for den enkelte.


Aids er en samlebetegnelse på de aller alvorligste formene for hiv -infeksjon. Aids er en tilstan der opstår, fordi hiv -virus har nedbrudt immunforsvaret i så høj en gra at det ikke længere fungerer tilstrækkeligt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg