onsdag 4. juni 2014

Hva er angst

Få fjernet angst på min. Søk i Norges største og mest komplette kursoversikt. Om lag prosent får en angstlidelse i løpet av livet. Ofte opptrer angst i kombinasjon med depresjon.


Det kan være vanskelig å kjenne forskjell på bekymringer og angst , eller å vite hvordan du kan forhindre at angsten utvikler seg.

Noen former for angst er forbundet med bestemte objekter eller situasjoner. Andre former for angst er ikke knyttet til bestemte ting, og du vet ikke hva du er redd for. Tilstanden kan være preget av vedvarende bekymringer, rastløshet, uro og irritabilitet, eller komme som plutselige anfall. Angst er en psykologisk og fysiologisk tilstand som er kjennetegnet av kroppslige, følelsesmessige, kognitive og atferdsmessige komponenter.


Angst kan innebære følelser av frykt, bekymring, uro og panikk. Den kan oppstå uten at man skjønner hvorfor, men vanligvis er angst utløst av ytre stress eller hendelser. Ved fobier er angsten rettet mot bestemte situasjoner eller objekter.

Hva er sosial angst ? Andre betegnelser på sosial angst er sosial fobi og sosial angstforstyrrelse. Sosial angst er en kronisk angst for en rekke dagligdagse situasjoner hvor du møter andre mennesker. De fleste forteller at de savner nære ting som muligheten til å holde barna sine, å kunne delta i sosiale sammenhenger, kjøre bil, lage mat til andre eller å være på jobb.


Det finnes mange typer angst. I utgangspunktet er angst en helt naturlig reaksjon – et signalsystem som verner oss mot farer. Frykt og redsel hjelper oss å overleve, både som art og som individer.


Men blir angsten langvarig og hindrer oss i hverdagens gjøremål, kan vi ha utviklet en angstlidelse som trenger behandling. Meld deg på nyhetsbrev fra Psykologisk. Mennesker har enorme læringsmuligheter. Trygghet kan læres, men også utrygghet.


Våre egne tanker og følelser kan i seg selv bli en kilde til angst , som tankene om at noe fryktelig kan skje. Angstringen betyr timer med ærlig samtale rundt et bord en gang hver uke. Så enkelt og så vanskelig. Du møter ingen behandler i Angstringen, bare andre mennesker med angst.


Alle er i samme båt.

Angst og frykt er to forskjellige fenomener. Mange vet ikke hva angst egentlig er. Angst er ubevisst kroppslig anspenthet som dekker over ubehagelige følelser. Generalisert angstlidelse er særpreget ved at man er mye engstelig, bekymrer seg for vonde ting som kan hende, og er urolig og rastløs. Man klarer ikke å slappe av.


Det er ofte ting eller hendelser i dagliglivet som blir gjenstand for overdreven angst. For å få denne diagnosen må tilstanden ha vart i minst seks måneder. Hvordan angst behandles er avhengig av hvilken type angstlidelse det er snakk om.


Angst bør behandles av psykolog, psykiater eller andre som er trenet i slik behandling. For angst og depresjon opptrer ikke sjelden samtidig. Styrken av henholdsvis angst og depresjon kan også veksle under et slikt forløp, sier lege Tormod Huseby.


Han er spesialist i psykiatri og veileder i psykoterapi, og forfatter av boka. Jeg gråter på presentasjoner, f. Jeg overtenker veldig mye og det er slitsomt, hva kan jeg gjøre? Jeg får angst bare jeg tenker på skole.


Der finnes mange forskjellige former for angst – og de typiske symptomene er : - Psykiske symptomer fra lett engstelse og uro til panikk og dødsangst. Fysiske symptomer som åndenø hjertebank, smerter i brystet, skjelvinger, svimmelhet, vondt i maven og diaré. Katastrofetanker om hva som kan skje med en selv eller de nærmeste.


Vi bruker Elastic Email som vår leverandør for nyhetsbrev. Ved å melde deg på nyhetsbrevet, godtar du at informasjon om din mailadresse blir lagret hos Elastic Email for prosessering i tråd med deres vilkår og personvernpolicy.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg