onsdag 4. juni 2014

Hva er spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser er en samlebetegnelse for ulike psykiske lidelser, hvor fellestrekkene er at man har et forvridd bilde av egen kropp. Dersom noen som står deg nær har en spiseforstyrrelse kan det være viktig at du skaffer deg kunnskap og informasjon om lidelsen. Den gir en meget grundig beskrivelse av hva spiseforstyrrelser er , behandling for dette og hva du kan gjøre som pårørende.


Hva er spiseforstyrrelser ? En person som har en spiseforstyrrelse vil være overopptatt av mat, kropp og vekt.

Hvor vanlig er spiseforstyrrelser ? Dette er også den spiseforstyrrelsen som oftest kan bli farlig somatisk. Imidlertid er dette den sjeldneste av spiseforstyrrelsene , og forekomsten er om lag prosent av befolkningen. Vi kjenner ikke den presise årsaken. På overflaten handler spiseforstyrrelser om mat, kropp og vekt. De underliggende årsakene til at en person utvikler en spiseforstyrrelse , er det ofte vanskeligere å få øye på.


Har du anoreksi, er du svært undervektig, og du frykter å bli feit. Anoreksi er en tilstand med spiseforstyrrelser.

Du er villig til å pine deg på ulike måter for å unngå å spise. Psykologforeningen (norsk) Vi bruker Elastic Email som vår leverandør for nyhetsbrev. Ved å melde deg på nyhetsbrevet, godtar du at informasjon om din mailadresse blir lagret hos Elastic Email for prosessering i tråd med deres vilkår og personvernpolicy.


Sykdommen er livstruende. For bulimikere som ikke er anorektiske, kan sykdommen føre til ekstrem overvekt. Mange vestlige kvinner og menn er så besatt av matens kvalitet at det kan betegnes som et anstrengt forhold. Hva viser forskningen om årsaker for at noen utvikler spiseforstyrrelser ? Både psykologiske, sosiale og genetiske faktorer spiller inn, og det er beskrevet ulike disponerende, utløsende og opprettholdende forhold.


Her får du informasjon om hva som er sant og usant. Myte: Alle med en alvorlig spiseforstyrrelse er sykelig undervektige. Det er mange myter om spiseforstyrrelser. Fakta: Alvorlighetsgraden av en spiseforstyrrelse avgjøres ikke av hvor lite man veier. Ved alvorlig spiseforstyrrelse og graviditet bør pasienten henvises til spesialisthelsetjenesten og det anbefales kortere.


Informasjonen på helsenorge. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke fastlegen. Tar tanker om mat, kropp og vekt for stor plass i livet?

Står du nær noen med en spiseforstyrrelse ? Hos ROS kan du snakke med noen som forstår. De mest kjente typene av spiseforstyrrelse er bulimi, anoreksi og overspising. Bulimi er en farlig sykdom som gjør at man tenker veldig mye på mat og er redd for å legge på seg.


Den som har en spiseforstyrrelse har ikke bare vansker med å forholde seg til mat, men også til egne tanker og følelser, og ofte til andre mennesker. Nervøse spiseforstyrrelser er svært utbredt. Lidelsen starter vanligvis i tenårene. Jenter rammes om lag ti ganger så hyppig som gutter.


Kroppskulturer som idrett, dans og modellyrket er særlig utsatt. Seksuelt misbrukte har også høyere forekomst av spiseforstyrrelser. Det hender at veganisme blir assosiert med spiseforstyrrelser , og vi ønsker derfor å nyansere bildet. Trigger warning: spiseforstyrrelser.


Man kjenner til at spiseforstyrrelser har eksistert i mange hundre år, og i forskjellige kulturer. Spiseforstyrrelsen blir en måte der man konstant kan holde tanker og følelser fokusert på en spesiell ting, nemlig matinntaket. Når man lider av spiseforstyrrelser vil man som person ofte slite med eller finne det vanskelig å sette ord på hva som er vanskelig eller hva man har behov for. Jeg vet at jeg er overvektig, men vet ikke hva jeg skal gjøre med det.


For et år siden begynte jeg å tenke på vekt og mat og sån. Jeg syntes det var morro og spennende,det er det fortsatt,men det har blitt ganske vanskelig. Jeg er en jente på år som lurer på om det er noe i veien med meg?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg