torsdag 26. juni 2014

Symptomer jernmangel

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Jernmangel påvises gjennom måling av lave verdier av blodprøven ferritin. Også andre blodprøver kan bidra til diagnosen.


I unntakstilfelle stilles diagnosen ved mikroskopi av beinmargsutstryk.

Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer , meningene om dette er delte blant fagfolk. Anemi grunnet jernmangel er vanlig og skyldes mangel på jern. Uten nok jern kan kroppen ikke produsere nok hemoglobin, proteinet som lar røde blodlegemer frakte oksygen. Det merkeligste symptomet på jernmangel , er nok kanskje endret farge på urinen. Ifølge Women’s Health Magazine så farges urinen rosa eller rød langt oftere hos kvinner med jernmangel enn hos kvinner som ikke har jernmangel.


LES OGSÅ: Fire myter om antioksidanter. Symptomer på jernmangel.

Det er ikke alltid like lett å vite hva som er normalt, eller hva som kan være skjulte tegn på jernmangel. Nedenfor forklarer Hjelkrem noen av de vanligste symptomene: 1. Høy puls og hjertebank. Kroppen klarer seg fint med tomme jernlagre i perioder, da den henter det jernet du trenger via kosten. Men har du tomme jernlagre over ti er du i faresonen for å utvikle jernmangelanemi.


Men anemi kan også oppstå av andre grunner, for eksempel vitamin B-mangel, folsyremangel, sykdom i benmargen eller økt nedbrytning av blodet. Det vanligste symptomet på jernmangel er kanskje det som er vanskeligst å oppdage. Legen Nancy Berliner forteller at de fleste kvinner er vant til å leve travle liv og å føle seg trøtte, og.


Nummenhet i hender og føtter, kan også forekomme. Her kan du se nogle symptomer på, at du lider af jernmangel. Har du mistanke om, at du mangler jern, skal du gå til lægen og få foretaget en blodprøve, der måler dine tal. Det mest almindelige tegn på jernmangel kan også være det sværeste at opdage, nemlig træthed.


Hvornår er man for træt? Snarveier: Hva er jernmangel ? Ved jernmangel er kroppens jernlagre tomme. En årsak til jernmangel er menstruasjonen.

Derfor vil mange kvinner føle seg trøtte og tiltaksløse. Det er flere måter å behandle en slik jernmangel på. Om det er en alvorlig jernmangel , er det viktig å oppsøke lege. Her kan man få jerntabletter, sprøyter eller drypp med jern.


Eventuelle symptomer på lavt jern bør alltid tas på alvor, som jernmangel kan være livstruende, men det kan forebygges med tidlig behandling. Mange symptomer på jernmangel kan forebygges med et riktig kosthold eller med bruk av jerntilskud med mindre det er grunn til malabsorpsjon. Tegn på jernmangel hos eldre barn kan ofte være litt vanskelig å se. Det kan være vage og diffuse tegn som blant annet trøtthet, blek hu nedsatt matlyst og fysisk yteevne og hyppige infeksjoner, sier ernæringsekspert Bjelland Brunborg. Dersom utøveren har nedsatt arbeidskapasitet over en lengre periode, eller har andre symptomer på jernmangel , bør lege eller ernæringsfysiolog kontaktes for en utredning.


Dette gjøres ved hjelp av en blodprøve, der funn av nivåer av jern i blodet som er lavere enn referanseverdiene vanligvis bekrefter en diagnose. Kroppen har evne til å opprettholde en konstant jernmengde i blodet. Dersom inntaket av jern reduseres, vil leveren, som er kroppens største jernlager, forsyne de røde blodlegemene med jern.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg