fredag 24. juni 2016

Normalverdier blodtrykk

Leger måler blodtrykk ved svært mange ulike sykdomstilstander fordi det sammen med puls sier noe om sirkulasjonen til pasienten. Friske personer uten spesiell risiko trenger ikke måle blodtrykk , men hvis du er overvektig, røyker eller har andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom bør blodtrykket sjekkes, råder Sollien. Med blodtrykket mener vi som regel det arterielle blodtrykket , altså det blodtrykket som måles i arteriene (pulsårene).


Det er dette blodtrykket som måles på legekontoret. Revidering av blodtrykkstabellen i PedSAFE. Blodtrykket angis med to tall atskilt av en skråstrek.

Bakgrunnen for dette var blant annet kommentarer om at den “gamle” tabellen kunne se ut til å angi for høye normalverdier for blodtrykk i noen aldersgrupper. Effekter av høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk fører til at blodårene og hjertet til å jobbe for hardt.


Ambulatorisk blodtrykksmåling og hjemmeblodtrykksmåling kan benyttes for kontroll av blodtrykk ved medikamentell behandling av hypertensjon. Pasienter som bruker slik blodtrykksmåling for kontroll av blodtrykket , bruker mindre medisiner for å oppnå samme effektive blodtrykksreduksjon som pasienter som kontrollerer blodtrykket på legekontor. Normalverdier frå Vestfold-undersøkinga.


I tabellene nedanfor viser vi ein del normalverdier frå arbeid gjort ved Sentralsykehuset i Vestfold. Men med alderen bliver ens pulsårer stivere og mindre eftergivelige. Derfor kan blodtrykket stige, og det er ikke unormalt at have et systolisk blodtryk omkring 1mmHg i års alderen.

Personer som har gått med høyt blodtrykk i mange år, har ofte fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer. Fylkesvis variasjon i blodtrykk. Dette er tegn på at hjertet er belastet. En referanseverdi sier noe om hva som er normal mengde av et stoff i blodet. Måten man har funnet disse verdiene er at man har målt en lang rekke friske personer for forskjellige stoffer som man finner i blodbanen.


Hvis blodtrykket er høyt over ti kan du få forkalkninger og skader i blodårene. Om du ikke får behandling for høyt blodtrykk , kan det utvikles til demens, hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjerneslag eller nyresvikt. Personer som bruker blodtrykksmedisiner og som har blodtrykk under denne grensen vil her ikke regnes blant personer med høyt blodtrykk. Kilde: Helseundersøkelsen i Nord Trøndelag (HUNT). Derfor er det nødvendig med en populasjonsstudie.


I Spirare har grenseverdiene for blodtrykk for barn opp til år vært hentet fra en amerikansk studie som tidligere var anbefalt brukt i Europa. Slik kan du redusere høyt blodtrykk selv. Opprettholdelse av blodtrykket i forbindelse med posisjonsendringer, er en ganske kompleks manøver. Trykket er høyest i hovedpulsåren (aorta) og nær null, det vil si lik atmosfæretrykket, i venene ved innmunningen til høyre forkammer i hjertet.


Vet dere om en tabell med normalverdier for blodtrykk hos barn? Eller er det en tommelfinger regel for hva som er normalt i forhold til barnets alder? Hva er optimale kolesterolverdier?


Og er de optimale kolesterolverdiene like for alle?

Hvor høyt kolesterol du kan tillate deg er avhengig av din alder, kjønn og andre faktorer som blodtrykk , vekt, røyking, kosthol aktivitetsnivå og eventuelle andre sykdommer og medisinbruk. Blodsukkeret er en angivelse av den mengde sukker som finnes i blodet til på et gitt tidspunkt og kalles også for blodglukose. PEVS eller Pediatric early warning scores (PEWS) er skåringssystemer som basert på alder og parameter som respirasjonsfrekvens, oksygenmetning, puls, blodtrykk , temperatur og bevissthetsnivå identifiserer pasienter i fare for klinisk forverring.


Dersom de målte parameterne i økende grad avviker fra normalverdier for alderen øker skåren. Resultatene kan kort oppsummeres slik: Vi fant positiv sammenheng mellom TSH-nivå og blodtrykk , selv om TSH er innenfor det som beskrives som normalverdier. TSH-verdier er assosiert med økende blodtrykk. Vi fant også positiv sammenheng mellom kolesterolverdier og TSH-nivå.


Senkning av TSH-nivå med medisiner ga bedre. Dersom blodtrykket ikke øker ved stress kan dette være tegn på hjertesykdom. Det er først og fremst overtrykket, det systoliske blodtrykket (arbeidstrykket) som skal øke, og det er normalt å oppnå verdier oppimot 2mmHg eller høyere.


Lavt blodtrykk kan også skyldes underliggende sykdommer som hjerte-karsykdom eller lavt stoffskifte, visse medikamenter eller det kan være en følge av store blødninger, kraftig dehyderering eller underernæring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg