tirsdag 14. juni 2016

Baby sover på siden

Småen min har sovet på mage siden han var nyfødt nesten. Snudde han over maange ganger hver kvel men han snudde seg bare rundt, så jeg måtte bygge litt rundt han med håndkler slik at han lå på siden. Nå sover han kun på mage (snart år).


Det har imidlertid vist seg at barnet ikke har problemer med å snu hodet til siden ved oppkast. Hvorfor sover babyen sikrere på ryggen? Noe klart svar på dette foreligger ikke, men det finnes flere teorier: En forklaring kan være at en baby som sover på magen ligger med ansiktet så nær underlaget at den puster inn og ut den samme luften.

Når babyen sover på ryggen er risikoen også liten for at den får noe som dekker ansiktet, og dermed luftveiene. Eventuelt man heve hodeenden på sengen noe. Les også: Blir man født morgenfugl eller nattugle? Min mor fortalte at min store søster sov, helt siden hun ble født, på magen.


Min gutt er nå litt over mnd og han elsker å sove på magen eller siden. Det er heller ikke trygt å la spedbarnet sove i mageleie på mors eller fars bryst mens han eller hun sover. Han er på stadie hvor han prøver å krabbe.


Den økte risikoen for krybbedød som oppstår når spedbarn sover på magen, gjelder også i denne situasjonen, forteller Giving Kalstad.

Om ungen sover på siden , ville jeg prøvd å legge den over på ryggen igjen, og prøve å vende den til å ligge på ryggen. Våkner i blant til og kan sove en halvtime til om vi snur til andre siden. Om jeg legger babyen på rygg så er det gråt og våken ti minutter etter. Ti minutter fulle av misfornøyde grynt og snøft.


Har din baby problemer med at sove på ryggen, kan det hjælpe nogle børn at falde ind i søvn på siden , og så ruller du dit barn om på ryggen, så snart han eller hun sover. Sove på maven, hvornår må min baby det? Din baby må sove som han eller hun vil, når han eller hun selv kan vende sig fra mave til ryg.


Om barnet fint ligger på rygg og sover er det dumt og legge det på siden og venne dem til det. Det beste er og blir ryggleie, det er derfor det står på de bodyene du får på sykehuset denne siden opp og ikke denne siden på siden. Hva om babyen din ruller over til siden mens du sover ? Noen sverger at en baby skal ligge på ryggen eller magen, mens andre hevder at sove på siden er best. I denne artikkelen besvares disse spørsmålene blant mange andre, blant annet om sove på siden er. Lorentzen synes ikke at det er grunn til å bekymre seg dersom babyen sover svært lenge om gangen.


Opp mot timer trenger ikke være unormalt. Babyer som sover mye. Dersom du har en baby som sover mer enn timer ville jeg nok sett litt på allmenntilstanden og oppsøkt lege, sier hun. Mini legger seg ofte på siden når hun sover.


Er det ok eller er det skummelt som å ligge på magen?

Når barnet er så stort at det kan snu seg over på magen, kan vi ikke lenger styre måten barnet ligger og sover på. Det viktigste foreldre kan gjøre, er å fortsette å legge babyen på ryggen når den skal sove, råder Kalstad. Hva med å bruke sovepose til babyen? Han forteller at nakken bør være vannrett når man sover på siden.


Med en hard madrass er det viktig med tilstrekkelig støtte under hodet, enten man ligger på rygg eller side. Husk på at de aller fleste barn lærer å sykle før eller siden. Det er slitsomt for de voksne å løpe bak, men noen barn trenger litt ekstra trygghet før de tråkker i vei på egen hånd. Slik er det også med søvn. Det haster ikke, og friske barn kommer til å lære å sovne på egen hånd.


Alt er like normalt. Det er en gyllen regel at man aldri skal vekke en baby for å gi den mat. Siden vi ikke entydig kan definere risikobarnet, er det fortsatt nødvendig å råde alle små barn å sove på rygg. Men det kan ta tid. Hva når barnet selv begynner å snu seg rundt på magen?


Det er påvist en forebyggende effekt at vi fortsetter å legge barnet ned for å sove på rygg selv om barnet har begynt å snu seg over på magen når det sover. I år har næmere en million babybodyer blitt delt ut og bidratt til at flere tusen barneliv er reddet. Jeg har en mnd gammel jente.


Hun mener det alltid er en eller flere årsaker til at barn ikke sover. Vi har en åring og mnd baby.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg