tirsdag 28. juni 2016

Hva bestemmer kjønnet

Sjeldnere vil miljøbetingelser bestemme kjønnet , som f. Frittlevende larver av denne ormen blir til hunner, ca. Larver som slår seg ned på hunnens snabel, utvikler seg til hanner, 2–mm store dyr, som tar opphold som parasitter i eggsekken, der de befrukter. Dersom fisken har dette genet blir det til en hann, men det er kjent at selv nært beslektede arter av denne fisken ikke har dette genet. Se hva som må klaffe for at du skal bli gravid akkurat når det passer deg.


For eksempel finnes det visse, arvelige sykdommer som bare opptrer hos det ene kjønnet ). Hva bestemmer kjønnet ? Etter at de modne sædcellene, spermiene, er dannet, vil halvparten av dem inneholde det kvinnelige kjønnskromosomet X, mens den andre halvparten vil inneholde det mannlige kjønnskromosomet Y. Av menneskets kromosomer er ett par kjønnskromosomer. Kvinnene lager kun egg med X-kromosom. Y-kromosomet har gener som utvikler testikler. Siffer tre og fire er måned i året (01–12).


Kjønnet blir bestemt av to kromosomer Noen arvelige egenskaper er bundet til kjønnskromosomene Tilbake. Et enkelt forsøk mange elever utfører på skolen eller hjemme kan vise hvordan arv og miljø virker sammen og bestemmer hvordan individet blir. Sædcellen bestemmer kjønnet : Fosterets kjønn blir avgjort ved en befruktning.


XX blir jente og XY blir gutt. Sjansen er like stort for å få et guttebarn eller et jentebarn. Likevel er det flest gutter som blir født.


Når vi til daglig snakker om kjønn, presiserer vi sjelden hva vi egentlig mener. Avhengig av sammenheng kan vi mene kropp, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller juridisk kjønn. Ofte er det samsvar mellom disse inndelingene, men ikke alltid.


Seksuelle tanker og indre bilder. Ingen har noe med hva man tenker på, fantaserer om, når man onanerer. Kjønnskromosomer, kromosomer som bestemmer kjønnet. Her presenterer vi noen av dem.


Barnets kjønn bestemmes allerede ved unnfangelsen, ved at en sædcelle som enten inneholder et x (jente) eller et y (gutt) kromosom. Det er også helt ok. Du kan ikke forutsi barnets kjønn. Gutter fører ikke til flere gutter i barneflokken, og jenter fører ikke til flere jenter. En ny undersøkelse fra Danmarks Statistik punkterer dermed en mer enn år gammel myte.


X og mangler et kromosom til. X eller y kromosom. Men hva ligger i det egentlig?


Esben Esther Pirelli Benesta norsk lege, spesialist i klinisk sexologi og professor i sexologi ved Universitetet i Agder, og åpen transperson.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg