tirsdag 21. juni 2016

Normalt blodsukker etter måltid

Relaterte artikler. Resultatet blir at blodsukkeret svinger lite hos en frisk person. Et normalt fastende blodsukker ligger mellom -5. Ved å lære deg egenmåling av blodsukker kan du få bedre innsikt i egen sykdom, få hjelp til bedre regulering og dermed redusere risikoen for komplikasjoner. Blodsukkermåling gir bedre innsikt i din diabetes.


Hormonet insulin er sentralt i reguleringen av blodsukkernivået. Ved diabetes har man for lite utskillelse av hormonet insulin i forhold til behovet. Ved den vanligste typen, diabetes type virker insulinet dårligere enn normalt , noe som gir en relativ insulinmangel. Altså, normalt blodsukker er mellom 3-7. Hva er blodsukker ? Enten måler man fastende blodsukker eller så måler man timer etter man har spist.


Så det er sånn sett ingen forskjell om du måler blodsukkeret etter timer eller etter for blodsukkeret skal da uansett være mellom 3-7. Noen pasienter har andre behandlingsmål etter avtale med lege. Alle blodsukkerapparater bruger en en-gangs blodsukker -stiks.


Stiksen, der sættes ind i apparatet, påføres en lille dråbe blo og i løbet af få sekunder kan blodsukkerværdien aflæses på apparatet. Blodet til stiksen kommer normalt fra et lille prik, man giver sig selv på siden af fingeren med en fingerprikker. Har man mistanke om hypoglykemi (p.g.a. symptomene ovenfor som gjerne oppstår 3-timer etter et måltid , og som forsvinner når man inntar sukker) bør det undersøkes om symptomene faktisk skyldes et lavt blodsukker. Det kommer helt an på hva du spiser.


Et kosthold rikt på grønnsaker og fiber vil ikke gi nevneverdig blodsukkerstigning. Når blodsukker bliver lavt, har det alvorlige konsekvenser som f. Men nå var jo dette timer etter måltid. Så mål igjen i morgen tidlig på fastende. Er det lenge til neste måltid , bør du spise for eksempel 1–brødskiver eller annen mat i tillegg for å opprettholde blodsukkeret til neste måltid.


Når du har fått i deg passende mengde mat eller drikke, bør du vente i 5–minutter før du spiser noe mer for å unngå for høyt blodsukker. Langtidsblodsukker, fastende blodsukker og glukosetoleransetest – hva ligger bak begrepene og hva sier de om helsetilstanden? En av våre pasienter med diabetes var bekymret fordi at den gode utviklingen i det fastende blodsukkeret hadde snudd.


Tidligere hadde hun etter kostomlegging klart å få blodsukkeret ned fra diabetiske nivåer til å være innenfor normalområdet. En viss økning i blodsukkeret etter et måltid er helt naturlig. Mange har for høyt blodsukker.


Fordøyelsen gjør om karbohydratene i maten vi spiser til sukkeret glukose, som blodet frakter rundt i kroppen. Glukosen blir så drivstoff for alle cellene våre. Glukosemengden i blodet er hovedsakelig regulert av hormonene insulin og glucagon. Insulin og glukagon. Normalt måler man blodsukker i forbindelse med måltider, dersom man har diabetes type 1. Dette er for å regulere hvor mye insulin man skal injisere for å holde blodsukkeret på et gunstig nivå.


Jo oftere man måler blodsukkeret, jo bedre kontroll får man over sin egen diabetes. Lavt insulinnivå i blodet før du våkner, vil også gi en høyere blodsukkerstigning enn normalt etter frokost. Dette problemet er mindre vanlig ved bruk av insulinpumpe enn ved mangeinjeksjonsbehandling.


Dawnfenomenet er vanlig både hos personer med diabetes type og diabetes type 2. Noen av oss har et normalt blodsukker , og andre har et lett forhøyet blodsukker. Vi blir ikke mette av den samme maten, og vi slanker oss heller ikke på bakgrunn av samme diett. Det er ubehagelig nok å ha høyt blodsukker , om man ikke skal ha dårlig samvittighet i tillegg.


Fysiske og følelsesmessige symptomer. Jeg opplever veldig tydelige, symptomer på både høyt og lavt blodsukker , og ikke minst kommer symptomene raskt. Hvordan jeg opplever høyt blodsukker kommer litt an på hvor høyt det er. Diabetikere kan oppleve lavt blodsukker (hypoglykemi) eller føling.


Noe som gjør det enklere og gir en ekstra motivasjon for å jobbe for lavt blodsukker. Det hjalp meg til å huske å justere blodsukkeret før det ble altfor høyt. På sikt førte dette til et bedre langtidsblodsukker.


Diabetes type ble tidligere med rette kalt aldersdiabetes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg