onsdag 8. juni 2016

Podagra urinsyregikt

Urinsyregikt , podagra. Sykdommen behandles med medisiner, men anfall kan utløses av enkelte matvarer. Man forsøker nå å unngå disse andre begrepene, da de kun leder til forvirring.


For århundrer siden ble sykdommen betegnet the disease of kings and king of diseases. Vanligvis rammer urinsyregikt grunnleddet i stortåa. Hvis urinsyrekrystaller eksponeres for hvite blodlegemer, startes en akutt betennelse som forårsaker et anfall med smertefulle, varme og hovne ledd.

Foreløpig er det ikke gode studier med laserbehandling for urinsyregikt , men flere av våre pasienter har opplevd god smertelindrende effekt av denne behandlingen. Enhver som leser tegneserier vet at sykdommen har en forkjærlighet for stortåa til middelaldrende menn. Podagra, urinsyregikt Hva er podagra ? Smertene er voldsomme, men de avtar i løpet av en ukes tid. Dette gir betennelse med smerter, hevelse og varme. Det er som oftest stortåleddet som rammes, og sykdommen kalles da podagra eller Kaptein Voms sykdom.


Les mer hos Apotek 1. Dette skjer gjerne i form av anfall som kommer og går.

Slike symptomer kan oppstå der leddhulen invaderes av nåleformede urinsyrekrystaller. De fleste får anfall i stortåen ( podagra ), men mange også i andre ledd. Symptomer på podagra er sterke smerter som oftest opptrer i tærne. Hvis du har lest tegneserien Knoll og Tott har du sikkert sett at kaptein Vom av og til sitter med bandasjert fot og plages med podagra uten medisin. Hyppigst manifesterer urinsyregikt seg som artritt i ett ledd.


Klassisk er anfall i grunnleddet til første tå (MTP1), kalt podagra. Tilstanden er forårsaket av for mye urinsyre (urat) i blodet. Det finnes egne triks og medisinsk hjelp, noe du finner her. Det leddet som er veldig utsatt sitter i stortåa.


Noen får også nyresten. Dette er veldig smertefullt, men prøv dette rådet med kirsebær så kanskje det blir bedre. En leser som har hatt kronisk urinsyregikt har merket stor forbedring etter at han begynte å kutte ned på sukker og leve sunnere. Når konsentrasjonen blir for høy, løser ikke syren seg opp slik den skal, og danner i stedet krystaller. Disse kan legge seg i ledd eller under huden.


En vanlig form for urinsyregikt er podagra , når krystallene legger seg i stortåleddet. Nyere kostanbefalinger ved urinsyregikt fokuserer i mindre grad på lister med nei-mat og i større grad på en sunn og variert kost. Kostholdsanbefalinger.

Et sunt og variert kosthold er viktig ved urinsyregikt. Overskuddet av urinsyre kan nedfelles som krystaller i leddene, med en kraftig betennelse, artritt, som følge. Den klassiske formen er i stortåas grunnledd.


Denne økte forekomsten av urinsyre i kroppen kan føre til urinsyrekrystaller i led som oftest i storetåen. Akutt artritt på grunn av overproduksjon eller redusert utskillelse av urinsyre. Kan skyldes en arvelig defekt i urinsyrestoffskiftet, eller oppstå sekundært til medikamentinntak (diuretika), kreft, nyresykdom, inntak av diverse fødemidler, eller traume. Sykdommen skyldes for høyt innhold av urinsyre i blodet, som utfelles som krystaller i leddene.


Mekanismen for dette er noe usikker, men det er en klar fordel å gå ned i vekt hvis du eller den dette gjelder er overvektig. Det er en sammenheng mellom denne tilstanden og overvekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg