torsdag 30. juni 2016

Brennkopper flere ganger

Brennkopper flere ganger

Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager. Brennkopper kan imidlertid komme tilbake. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem.


Det hele starter med en liten, rød prikk som etter hvert blir til en væskefylt blære. Når blæren brister dannes en gulbrun, tykk skorpe. Dersom man ikke får bukt med infeksjonen, kan det være aktuelt å gi nesebehandling til alle familiemedlemmene en periode. I voksen alder fikk jeg igjen brennkopper - flere ganger.


Dersom dette gjentar seg flere ganger , kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Flere ganger var jeg dritings med ansvar for et sovende smbarn. Nye brennkopper nye terapianbefalinger - Tidsskrift for Den. Ved utbredt impetigo (lesjoner i flere regioner) anbefales systemisk bruk av antibiotika i tillegg til lokalbehandling.


Ved utbredt bulløs impetigo anbefales det på grunn av resistensforholdene å velge penicillinaseresistente penicilliner (dikloksacillin eller kloksacillin). Lommelegen får ofte henvendelser med spørsmål om man kan få vannkopper flere ganger. Vannkopper får man bare en gang. Og nesten alle får det som barn, konstaterer infeksjonsoverlege, Per Åkesson, som også jobber som svarlege på Lommelegen. Ja, det er beskrevet at man kan få vannkopper (varicella) flere ganger.


Hadde man det meget mildt første gang kan man få det en gang til. Kroppen har da ikke opparbeidet full immunitet,. Men utover dette er ikke brennkopper så veldig smertefullt, forteller barnelegen. Les også: Disse rettighetene har du dersom barnet ditt er sykt.


Også større barn og voksne kan få sykdommen og man kan få den flere ganger. To ulike bakterier kan forårsake brennkopper : stafylokokker og streptokokker. Sykdommen smitter via sårvæske, og bakteriene kjem som regel inn i huden via små sår og rifter.


Tiden fra en blir smittet til sydommen bryt ut, er vanligvis 4–dager. Oppstår oftest om sommeren og tidlig på høsten. Smitten skjer ved at sårvæske (med bakterier) overføres til andre hudområder via fingrene (f.eks. ved kløe), til andre personer ved hudkontakt eller via gjenstander.


Stafylokokker er den vanligste årsaken, men streptokokker kan også forekomme. Symptomer er blemmer, ofte i ansiktet. Det er ikke uvanlig å få brennkopper flere ganger.


Hvis man får hyppige tilbakefall bør en lege undersøke om man er bærer av bakterien i nesen eller endetarmsåpningen. Dersom man får hyppige tilbakefall bør en lege undersøke om man er bærer av bakterien i nesen eller i endetarmsåpningen. Dette gjøres ved å ta hudprøver fra disse områdene. Slik behandler du brennkopper : Hvis hudforandringene er få og sitter på ett område, skal de behandles hjemme, to til tre ganger daglig: Bruk såpe og vann til å bløte opp og forsiktig vaske bort skorper som sitter løst. Du kan også vaske med desinfeksjonsvæske (klorheksidin vandig oppløsning).


Skorper som sitter fast skal ikke plukkes på. De smitter ved at væske fra såret overføres til andre via kontakt med huden eller gjenstander. Som regel kommer bakteriene inn i huden gjennom en liten sprekk eller et sår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg