fredag 17. juni 2016

Betennelse i milten

I mange år trodde man at milten ikke hadde noen funksjon, og akkurat som at man fjernet mandler og blindtarmen uten å nøle, så fjernet ofte kirurger også milten hvis de først hadde åpnet buken hos en pasient. Her kan du lære mer om smerter i milten , samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved vondt i milten. Smerter fra milten bør alltid tas på alvor. En frisk milt er omtrent på størrelse med en knyttet hån men en betent milt blir forstørret som et resultat av betennelse.


En betent og forstørret milt er kjent som splenomegali.

Personer med en betent milt er ofte uvitende om det faktum at milten er betent. Det er oftest oppdaget under rutinemessige fysiske undersøkelser. Som regel er det tilstanden som leder til forstørret milt som gir symptomene. Vanligvis er ikke milten følbar når legen undersøker pasientens buk.


Hvis milten er forstørret, vil den derimot kunne merkes som en oppfylning under ribbensbuen på venstre side i magen. Milten produserer hvite blodceller som ledd i kroppens immunforsvar. Betennelse i mandlene, betennelse i mandlene, forårsaker en sår hals og vanskeligheter med å svelge.


Det er forårsaket enten av et virus eller en bakterie.

Hvis forårsaket av et virus, kan den ikke behandles med antibiotika. Milten i en voksen som veier mellom 1og 2gram. Milten gir en god immunrespons mot bakterier og rensing av blodet. For å gjøre dette, milten ved produksjon av antistoffer mot visse bakterier, filtrering og fjerning av bakterier og infiserte røde blodceller fra blodsirkulasjonen. Det hender at virus eller bakterier fører til betennelse i leveren.


Andre ganger skyldes det dårlig kosthol for mye fett, alkohol, for mye bearbeidet mat, eller medisiner som forårsaker en forstørret lever. Derfor er det viktig å være forsiktig og å kjenne til symptomene assosiert med det. Milten kan skades av stump eller gjennomtrengende vold mot buken og de nedre ribbena på venstre side, unntaksvis også ved diagnostiske prosedyrer. Siden milten er omhyllet av en kapsel, kan skaden innbefatte bare kapselen, bare miltvevet (subkapsulær skade) eller begge deler.


Milten er det organet som hyppigst skades ved stumpe skader mot buken. Det er riktig at milten ligger i dette området. Milten har imidlertid ikke nerver som kan gi smerter av den typen du beskriver her. I det samme området ligger venstre sving på tykktarmen. Pasienter som har smerter under venstre ribbensbue har veldig ofte en tilstand i tykktarmen som forårsaker disse symptomene.


Det er mange sykdommer i milt, som hver har sin egen individuelle symptomer. Når milten brister, kan en stor mengde blod helle inn i bukhulen, og skaper en nødsituasjon. Symptomer inkluderer abdominal ømhet og smerter.

Fjerning av milten Ta av milten er vanligvis det siste alternativet, som sitt fravær svekker kroppens evne til å bekjempe infeksjoner. Fikk fjernet milten min i oktober i fjor pga den sprakk etter skade. Så jeg lurer på om noen andre her inne har fått den fjernet og.


Har dere merket noe på helsen etter dere fikk den opperert vekk? I sjeldne tilfeller er det nødvendig med kortisonbehandling, for eksempel ved en betennelse i hjernen (encephalitt), en infeksjonsbetinget blodmangel (autoimmunhemolytisk anemi) eller blodplatemangel (trombosytopeni). Hvis det oppstår rift i milten , må det foretas en operasjon umiddelbart.


Jeg fikk beskjed om at jeg ikke skulle være i aktivitet på to måneder. Jeg kunne heller ikke drikke alkohol. Både milten og leveren min var forstørra, så man kunne se det utenpå magen min. Siden jeg har litt mage fra før av, fikk jeg høre av et par venner (som så klart tulla og ikke mente det alvorlig) at jeg så gravid ut. Milten fungerer som et filter i blodbanen og renser blodet for avfallsstoffer og skadede blodceller.


Vi kan si at milten er en slags lymfeknute i blodbanen i stedet for i lymfebanen. Den er kledd av en glatt bindevevskapsel. Milten er et rød-lilla organ som er plassert helt opp til venstre i bukhulen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg