torsdag 2. juni 2016

Gallestein smerter

Pasienten har vanskelig for å sitte eller holde seg i ro under anfallet, og pasienten er som regel kvalm. Gallestein er små steiner som dannes i galleblæren. Betent galleblære fjernes vanligvis med kirurgi.


Hvordan oppleves gallestein ? Ved anfallet øker smertene den første times tid og er heretter konstante.

Når en person får symptomer på gallestein , kalles det ofte gallesteinsanfall. Dette er fordi smertene kommer ganske plutselig, og de kan stoppe plutselig. Et gallesteinsanfall oppstår gjerne etter et (fettrikt) måltid. Da trenger man galle for å fordøye maten, og gallesteiner kan presses ut sammen med den flytende gallen og sette seg fast. For øvrig er det en rekke blodprøver som vil være med på å gi mistanke om at det foreligger gallestein eller noe annet som tetter til gallegangene.


Hva er behandlingen for galleblærebetennelse? Akutt galleblærebetennelse med feber og smerter behandles med antibiotika, som oftest på sykehus.

Førstevalg er NSAID. Smertestillende behandling. Opioidanalgetikum kan være aktuelt ved intraktable smerter. Diklofenak (Voltaren) mg dypt i. Hos dem som får symptomer, gir gallestein sterke, takvise smerter ( smerter som kommer og går) øverst i magen på høyre side. Steinene kan gi intense smerter og en sjelden gang forårsake infeksjon i galleblæren.


Typisk for gallestein er at dette kommer etter inntak av et fettholdig målti eller på natten. GALLESTEINSANFALL: Hvis en gallestein blokkerer utførselsgangen til galleblæra kan man oppleve intense smerter. De fleste merker ingen symptomer på gallestein i galleblæra og har ingen plager. De aller fleste som har gallestein har lite eller ingen plager - og lever med gallesteinen hele livet, sier Gislason.


Den kan imidlertid føre til at du tåler fett litt dårligere, men de fleste med gallestein trenger ingen behandling. I enkelte tilfeller er det fortsatt smerter som krever ytterligere undersøkelser. Ved gallestein kan det også oppstå betennelse i bukspyttkjertelen, og hvis det er stein i gallegangen, kan det oppstå gulsott pga. Kolecystitt er en betennelse i galleblæren. Det er en smertefull tilstand som kjennetegnes av takvise smerter i øvre del av magen, helst på høyre side.


Kvalme, oppkast og feber er andre typiske trekk.

Ofte er dette en tilstand som starter noen timer etter et stort målti og mange opplever nattlige anfall. Vi har fått innsendt et tips mot gallestein. Det sies at hvitløk og kaffe skal få bukt med problemet.


Hvitløken har gjennom århundrer vært brukt som medisin. Kaffe er kanskje litt nyere, i alle fall i Europa, Men det sies at dette skal ha god innvirkning på gallestein. Størrelsen kan variere fra pittesmå til størrelse med hønseegg og det kan ofte finnes flere enn en.


Galle hjelper til med å syntetisere fettet vi spiser. Symptomer på gallestein kan være vanskelige å oppdage fordi symptomene ofte forveksles med problemer med fordøyelsen. Om kostholdet ditt inneholder mye av det usunne fettet, er det en mulighet for at du kan utvikle dette problemet når som helst.


Typiske symptomer ved galleblærebetennelse er kvalme, brekninger og feber. På forhånd kan det være voldsomme gallekolikker i øvre høyre del av buken, og smerter mellom skulderbladene. Dette kan komme av en biologisk interaksjon mellom C vitaminstatus og kjønnshormoner.


Det er ikke så mange studier på andre vitaminer og mineraler, men man tror at kalsium beskytter mot gallestein ved at det binder sekundære gallesyrer i tynntarmen, slik at deoxycholat- og kolesterolinnholdet i gallen reduseres.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg