fredag 17. juni 2016

Biopolar lidelse

Tyngden og den omsluttende effekten av en vektdyne kan bidra til bedre og dypere søvn. Kjøp din vektdyne her og få gratis frakt! Har du bipolar lidelse type opplever du mer enn én episode av depresjon og mani.


Denne typen fører ofte til flere problemer og større funksjonssvikt enn bipolar lidelse type 2. Du opplever episoder med depresjon og hypomani.

En som har en bipolar lidelse kan ha store svingninger, og tilstanden pendler mellom dyp depresjon og passivitet til oppstemthet og en svært aktiv væremåte - også kalt mani. Hva forårsaker bipolar lidelse ? Vi vet ikke sikkert hva som forårsaker bipolar lidelse. Det kan ha sammenheng med nivåene av enkelte signalstoffer som formidler informasjon mellom ulike deler av hjernen. Sykdommen kan også være genetisk. Det vil si at sjansene for å utvikle.


Livstidsforekomsten af bipolar lidelse er mellem 1- , og sygdommen starter oftest med en depressiv episode.

Den kan ramme alle lag av befolkningen, kvinner som menn. Om man inkluderer alle undervarianter er mellom fire og fem prosent av oss er rammet denne psykiske sykdommen. Psykoedukasjon i gruppe er en behandlingsform som er anbefalt i nasjonal faglig retningslinje ved bipolar lidelse. Vestre Viken leder et nasjonalt nettverk for fagpersoner som jobber med denne behandlingsformen, som stadig flere helseforetak tar i bruk.


De fleste mennesker med bipolar lidelse må ta legemidler hver dag for å holde stemningsleiet stabilt. Hvilken type legemiddel og hvilken dose, avhenger ofte av alvorlighetsgrad og symptomer. Alle legemidler som brukes mot bipolar lidelse kan gi uønskede bivirkninger. Noen legemidler kan passe bedre for deg enn andre.


Licht og klinisk psykolog Krista N. Mangenbsp;med bipolar lidelse erfarer sykdomsvariasjoner knyttet til årsti og det eksisterer nå forskning som støtter at endringer i lysforholdene kan fremkalle bipolare episoder. Det ser ut til at personer i manisk fase er ekstra følsomme for blått lys (som vi naturlig eksponeres for fra sola, men også kunstig fra LED-belysning), og at det blå lyset holder i gang den maniske episoden. Noen blir syke allerede som barn, selv om det er uvanlig, og noen blir syke senere i livet. Men kvinner opplever oftest å bli rammet av bipolar lidelse , der det forekommer eller flere episoder i året.


Tvillingstudier, familie og adopsjonsstudier indikerer alle at bipolar lidelse har en genetisk komponent. Mani (oppstemthet) og depresjon (nedstemthet) representerer disse to polene, derav det tidligere navnet manisk-depressiv lidelse. Behandlingen er omfattende og livsvarig.

Bipolar betyr to poler. Både medikamentell behandling og psykologisk behandling er nødvendig for å gi be. Internasjonalt regner man med at anslagsvis 0. I (den klassiske manisk-depressive formen).


I USA regnes forekomsten å være av befolkningen. Finn informasjon og råd til deg som har fått diagnosen bipolar lidelse på HelseNorge. Min bipolare lidelse. Hansen har skrevet utfyllende om hvordan livet hennes har vært både før og etter diagnosen bipolar lidelse , om sine opp- og nedturer, om å bli elsket for den man er. Med historien om hennes liv ønsker hun å nå frem til pårørende og andre i samme situasjon.


Manisk-depressiv lidelse kalles i dag ofte bipolar lidelse , og nyere forskning har vist at 5- av befolkningen befinner seg innenfor det bipolare spektrum. Selv om bipolare lidelser diagnostiseres ved at man finner tegn til oppstemthet i sykdomsbildet, er det i regelen depresjonene og ustabiliteten som preger bildet i hverdagen. Det kan ramme alle lag i befolkningen og mænd såvel som kvinder.


Mellem fire og fem procent af den norske befolkning er ramt af en form for bipolar lidelse , som er en kronisk, psykisk sygdom, skriver klikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg