onsdag 29. juni 2016

Føflekk kreft

Forebygging og risiko. Enkelte faktorer kan øke risikoen uten at vi kan påvirke dem. Vi kan likevel ta noen valg som bidrar til å minske risikoen, selv om det ikke gir noen garanti mot å få kreft.


Behandling av føflekkreft skjer først og fremst med kirurgi. Hvor omfattende operasjonen blir, avhenger blant annet av hvor tykk svulsten er, hvor dypt føflekken går ned i huden, om svulsten har dannet sår (ulcerasjon), og om det er spredning til lymfeknuter. Er du flink til å sjekke føflekkene dine?

Nedenfor finner du typiske symptomer på føflekkreft, og noen faktorer som kan gjøre deg mer utsatt enn andre for å få denne typen kreft. Føflekkreft oppstår når normale pigmentceller endres til kreftceller. UV-stråling, hudtype eller arv kan øke risikoen for å utvikle føflekkreft.


Artikkelen inneholder bilder av ulike typer føflekkreft. En føflekk som gir mistanke om føflekkreft, malignt melanom, kan i mange tilfeller fjernes i sin helhet av allmennlegen. Alle slike føflekker skal fjernes i sin helhet med en to til fem millimeters kant av normal hud rundt føflekken. Ved kreft begynner celler å dele seg ukontrollert som følge av DNA-skader som har oppstått på ulike måter.


Følg med på føflekkene dine.

Vær oppmerksom hvis du får en ny flekk, eller en føflekk endrer seg og skiller seg fra de andre du har. Lær hvilke forandringer du skal se etter for å oppdage føflekkreft (melanom) tidlig. Vi bryr oss om ditt personvern. Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data.


Etter fjerning av modersvulst er over av alle som opereres for føflekkreft helbredet, men prognosen er avhengig av om sykdommen er lokalisert (ingen spredning), regional (spredning til nærliggende lymfeknuter) eller om det foreligger fjernspredning ved diagnosetidspunktet. Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.


Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell. Dette viser seg som små, svarte. Etter fjerning av primærtumor er over av alle som opereres for føflekkreft helbredet, men prognosen er avhengig av om sykdommen er lokalisert, regional eller metastatisk ved diagnosetidspunktet.


Dødeligheten er lav sammenlignet med andre kreftformer, men har økt de siste tiårene. Flere rammes av føflekkreft, så det er viktig å oppdage den i tide. Men hvordan ser kreften ut, og hva er symptomene på føflekkreft? De vanligste tegnene på begynnende svulstutvikling er at føflekken begynner å vokse eller endre form, endrer farge (blir mørkere eller mer ujevn), begynner å klø, begynner å blø eller det blir en sårdannelse i eller rundt som ikke vil gro. En veldig vanlig krefttype.


Prosedyrer i Oncolex kan ikke erstatte faglig veiledning fra kvalifisert veileder. Den som følger prosedyrene har et selvstendig ansvar for at det foreligger nødvendig godkjenning, lisens eller autorisasjon.

De er små, mørke og kan ta livet av deg. Derfor er det viktig å være årvåken. Lær hvilke hudforandringer du skal se etter for å oppdage føflekkreft (melanom) tidlig.


Det kan redde livet ditt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg