mandag 13. juni 2016

Behandling herpes

Behandlingen ved første gangs utbrudd bør starte tidligst mulig og innen 4-dager etter utbrudd. Ved senere utbrudd bør behandling påbegynnes innen døgn. Genital herpes er en seksuelt overførbar sykdom.


Herpesviruset kan gi kviser og blemmer på kjønnsorganene, men du kan ha det uten symptomer. Behandling fjerner ikke viruset for godt, men virker symptomlindrende.

Første utbrudd kommer oftest få dager til uker etter smitte, senere kan infeksjonen komme tilbake gjentatte ganger, men med langt mindre plager. Herpesvirus er en familie av virus som ligner hverandre, men gir ulike sykdommer. Det spesielle med herpesvirus er at etter du blir smittet vil det forbli latent i kroppen resten av livet og kan reaktiveres med nye utbrudd. Det er ikke grunnlag for rutinemessig testing for herpes genitalis hos gravide. Kvinner som får påvist førstegangs (primær-) utbrudd etter 35.


Sykdommen kalles herpes zoster. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.

Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell. For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Det er en kronisk kjønnssykdom som kan komme tilbake hele livet. Det faglige uttrykket for forkjølelsessår er herpes labialis, men kan også kalles herpes eller munnsår.


Forkjølelsessår arter seg som blemmer som utvikler seg til sår på leppene og rundt munnen. Det finnes to typer herpes simplex-virus, type og type 2. Spesifikt humant immunglobulin (VZIG) har ingen effekt etter sykdomsdebut. Jo lengre du venter, jo mer ubehagelig kan infeksjonen bli. For behandling av genital herpes og helvetesild finnes det kun reseptbelagte behandlinger mot tilstanden. Herpes zoster: Sårstell og smertebehandling.


Virussykdommen kan være svært smertefull, men rask behandling kan forkorte sykdomsforløpet. Herpesvirus, en stor familie av DNA-virus som angriper mennesker og pattedyr. Mange herpesvirus kan forårsake sykdom hos sin primære vert, og mange, kanskje alle, kan oppholde seg i en hvilefase i vertens vev, særlig nerveceller, ofte så lenge verten lever. Valtrex er en anti-viral behandling som har vist seg å bremse spredningen av helvetesild og behandle symptomene.


Ved å sinke spredningen av herpes zoster viruset, reduserer det alvorlighetsgraden av utslett og raskere utvinning. Den vanligste årsaken til munnsår er smitte med viruset herpes simplex, type (HSV-1) eller type (HSV-2).

Antivirale midler som suppresjonsbehandling. Man tror at - av befolkningen er smittet med herpes simplex type men det er mange som aldri opplever å få munnsår. Systemisk antiviral behandling har betydelig bedre effekt enn lokalbehandling.


Behandlingen må startes tidligst mulig i forløpet av symptomatisk infeksjon for å ha god klinisk effekt. Ingen midler har vist effekt på herpes simplex-virus i latent fase, noe som sannsynligvis forklarer at residivfrekvensen ikke kan påvirkes av antiviral. Det er fordi ingen medisiner virker på herpesvirus i dvalefasen, og dermed blir man aldri helt kvitt viruset. Herpesutbrudd kan derimot behandles med antivirale midler (tabletter eller krem). För dosering till barn år, samt till patienter med nedsatt njurfunktion, se FASS.


För behandling av neonatal herpes samt herpesencefalit hänvisas även till FASS, men bägge tillstånden är föremål för behandlingsoptimering varför regionala rekommendationer kan förekomma. Både herpes type og type smitter via væske i blemmer og sår, men smitte kan også overføres når det ikke er synlige tegn på herpes. Supprimerende behandling av herpes genitalis hos pasienter med svært hyppige residiv.


Akutte tilfeller av herpes zoster-infeksjoner hvor et alvorlig sykdomsforløp kan forventes. Profylakse mot herpes simplex-infeksjoner hos immunkompromitterte pasienter i utsatte perioder. Dette betyr at du må ha hatt vannkopper for å lide av denne typen herpes. Dette viruset ligger i hvilemodus i flere år, og individet blir mer sårbart etterhvert som de blir eldre.


Symptomer på Herpes. Sår kommer gjerne en ukes tid etter smittetidspunkt og kan vare i noen uker før de forsvinner av seg selv. Viruset forsvinner imidlertid ikke, men vandrer inn i kroppen langs nerver fra huden og blir liggende i dvale dypt inne i nerveknuter (ganglier) som befinner seg på nervens vei inn mot ryggmargen. Hva kan jeg selv gjøre? Du kan unngå å smitte andre ved å ikke ha sex når du har et utbrudd av herpes på kjønnsorganene.


Du bør bruke kondom hvis du har sex med en partner som du ikke vet om er smittet med en kjønnssykdom. Dersom du tror du har fått helvetesild. Hvis det er aktuelt å behandle med antivirale midler (legemidler som virker mot virusinfeksjoner) må slik behandling settes i gang i løpet av 2-dager etter utslettes frembrudd. For å reduserer sypmtomtiden bør behandlig startes 3-dager etter førstegangsutbrud og innen døgn ved senere utbrudd.


Hvis pasienten har immunsvikt, medfødt eller som følge av behandling eller annen sykdom, har man større sjanse for å få mer alvorlige herpesinfeksjoner enn dersom man har et normalt fungerende immunsystem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg