torsdag 16. juni 2016

Smerter i nakke

Smerter i nakke

Det er mange små ledd mellom disse virvlene, og det er også tett med leddbån muskler og sener. I tillegg er det i dette området mange nervetråder. Det kompliserte samspillet mellom nakke -skulder-arm gjør at smerter her er utbredt.


Smerter i nakke

De er vanskelig å avgrense og kan utløses av mange grunner. Det er rett og slett vanskelig å finne kilden til smertene. Vond og øm nakke har ofte sin. Ved akutte smerter legges en ispose på det mest smertefulle stedet i ca.


Dette kan gjentas 5-ganger daglig med en times mellomrom de første 2-dager. Det er viktig å vite at nakkesmerter sjeldent skyldes en alvorlig lidelse, og at de ofte forsvinner i løpet av noen få dager. Dette kalles ofte spenningshodepine eller tensjonshodepine og kjennetegnes av trykkende smerter som stråler frem i pannen eller tinningen, eller legger seg som en “hette” over bakhodet.


Smerter i nakke

Behandling av nakkesmerter. Muskulatur i nakke , skuldre og rygg. Be pasienten bevege til ytterstillinger. Vurder symmetri og om pasienten kan føre haken til brystet.


Det er stor normalvariasjon, men vanlige bevegelsesutslag er rotasjon grader bilateralt, sidefleksjon grader bilateralt, fleksjon grader og ekstensjon grader. Diffuse, brennende smerter , oftest lokalisert på begge sider i nakken og skuldrene, ofte ledsaget av diffus hodepine. Akutt eller langsomt med gradvis innsettende symptomer. Kan gi utstrålende smerter og nummenhet og prikking ut i hendene. Nedsatt aktiv og passiv bevegelighet ved alle nakkebevegelser.


Skulder og nakke samarbeider om en rekke oppgaver, og skulder bør også derfor alltid evalueres som mulig bidragsyter til nakkesmerter med utstrålende smerter til arm. Man skal heller ikke glemme at utstrålende smerter i arm, kan være tegn på underliggende sykdom. I noen tilfeller hender det at smertene oppstår plutselig uten en spesiell foranledning som ved smertefulle nakkekink eller prosesser som overtid fører til muskelknuter, stive leddforbindelser eller nakkeprolaps. Sterke, uforklarlige smerter , ofte i legger.


Ondt i nakken – vi har stort set alle prøvet det. Lige nu i dette øjeblik døjer procent af befolkningen ondt nakken. Og én ud af fire har haft nakke -skuldersmerter inden for de sidste dage. Vores moderne livsstil med stress og jag, kombineret med det stillesiddende arbejde foran computeren, spiller utvivlsomt en rolle for det voldsomt store antal mennesker med gener fra nakken. Det kan du gentage fem til seks gange dagligt med en times interval de første par dage.


Det er vigtigt at vide, at nakkesmerter sjældent skyldes en alvorlig lidelse, og at det ofte går væk i løbet af få dage. Har du smerter i nakken? De fleste tilfeller av nakkestivheter kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser. Vi ser ofte at pasienten er motivert for øvelser mens de har smerter for så å miste interessen når de føler seg bedre. Plagene kan være så hemmende at det går utover livskvalitet og begrenser ønsket aktivitetsnivå.


Nakkesmerter og stivhet er de vanligste symptomene. Mange får også hodepine. Konstant verk som kan vare i timer eller dager. Smertene påvirker ofte nattesøvnen.


Smerter i nakke

Smerter kan stråler fra ryggen frem mot brystet. Kvinner plages tre ganger så ofte som menn av alle de vanligste typene hodepine som migrene, spenningshodepine og cervikogen hodepine (hodepine på grunn av nakken). Ikke alle tilfeller får en diagnose. Derfor har definisjonen vondter blitt et samlebegrep på et bredt spekter av generelt ubehag, som oppleves i større eller mindre grad. En del får smerter og stivhet i nakken og kan derfor få hodepine.


Det er vanlig at man har smerter langsmed skulderbladene og i skuldrene. Dette kan igjen gi prikking eller en nummen følelse i armene, og det kan være vondt å trekke pusten dypt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg