onsdag 15. juni 2016

Høyt kolesterol symptomer

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Symptomer og tegn på høyt kolesterol. Høyt kolesterolnivå gir ikke noen tegn eller symptomer.


Pasienter med høyt kolesterol merker ikke tilstanden før en hjerte- og karsykdom har utviklet seg. Hjertekrampe, hjerteinfarkt og hjerneslag er ofte de første symptomene på høyt kolesterol. Behandling består av kostomlegging, regelmessig mosjon og eventuelt bruk av kolesterolsenkende medisiner.

Ved svært høye kolesterolverdier i blodet kan man se hevelser rundt senene på håndrygg eller hæl (xantomer), gule avleiringer i huden rundt øynene og en hvit ring langs kanten av iris i øyet. Det regnes ikke som en sykdom i seg selv. Balansen mellom LDL- og HDL- kolesterol er imidlertid viktig for å unngå sykdom. Andre risikofaktorer som røyking, høyt blodtrykk, overvekt og diabetes er også viktige, og det er viktig at legene ser disse i sammenheng med kolesterolnivåene.


Hva er kolesterol ? Kolesterol og et annet fettstoff kalt triglycerid er viktige byggesteiner for våre celler og for dannelsen av en del hormoner, samt i energiomsetningen. Kolesterolinnholdet i blodet er avhengig av hva man spiser, samt av kroppens egen produksjon av kolesterol i leveren. Man anses å ha høye verdier dersom nivået LDL (lav densitets lipoprotein) kolesterol er høyt , som betegnes som dårlig kolesterol.

ATEROAteromer (hvite kuler) er klumper av kolesterol. Høyt alkoholforbruk øker nivået av et annet fettstoff som kalles triglyserider. Røyking og lite mosjon reduserer nivået av det såkalt gode kolesterolet, HDL- kolesterol. Medisiner kan bidra til høyt kolesterol. Ulike sykdommer som diabetes, lidelser i skjoldbruskkjertelen (hypotyreose), lever- og nyresykdommer kan også gi høyt kolesterol.


Høye kolesterolverdier gir normalt ingen symptomer , og det synes heller ikke utenpå. Det går an å være slank og ha høyt kolesterol , og det går an å være overvektig og ha helt fine kolesterolverdier. Som regel oppdages høyt kolesterol når man tar en blodprøve hos legen, eller annen helsesjekk. Typiske symptomer er plutselig plagsom kløe,. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester.


Rask levering rett hjem i postkassen. Sykdommen kommer av en genfeil som gir høyt kolesterolnivå i blodet. Hvordan arves sykdommen?


Høyt blodtrykk har også en rekke symptomer du burde vite om, slik at du kan observere eventuelle faresignaler fra kroppen. Dessverre er de første tegnene på hypertensjon sjeldent merkbare, temmelig uspesifikke og utvikles gradvis. På grunn av fravær av symptomer på høyt kolesterol hos de fleste mennesker med tilstanden, er det viktig at du går til regelmessige kontroller og overvåker ditt kolesterolnivå.


Dette er spesielt viktig hvis du har en økt risiko for å utvikle høy kolesterol.

Man kan være slank og ha høyt kolesterol , og man kan være overvektig og ha helt fine kolesterolverdier, sier Leder. Endringer i kostholdet kan redusere LDL- kolesterol og triglyserider. Her er anbefalinger fra National Cholesterol Education… Bønner og nøtter vs. Har man høyt kolesterol , er det viktig å begrense inntaket av mettet fett og kolesterol med kosten, og helst unngå transfett. Med forhøyet kolesterol mener man vanligvis LDL- kolesterol , såkalt dårlig- eller farlig kolesterol.


Men også totalkolesterol eller nivået av fettsyrer kan være forhøyet. Ved hjelp av kosthold- og livsstilsendringer kan du redusere mengden kolesterol i blodet. Hyperlipidemi er ikke forbundet med spesielle symptomer , men tilstanden øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.


Det er mange risikofaktorer som bidrar til økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Det er derfor viktig å være avslappet – i hviletilstand - når målingen foretas. Er man anspent eller engstelig kan måleresultatet lett bli galt, som oftest for høyt.


Derfor måles ofte blodtrykket flere ganger, før man slår fast om det er forhøyet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg