tirsdag 21. juni 2016

Gulsott forsvinner ikke

Men i løpet av disse ukene bør foreldre være årvåkne overfor endringer i barnets gulsott og adfer og ta barnet med på regelmessige kontroller hos lege eller på helsestasjon. Det er vanligvis et normalfenomen som ikke trenger behandling. Unntaksvis kan konsentrasjonen av bilirubin i blodet bli så høy at behandling er nødvendig.


Mange nyfødte får gulsott. Hos de fleste forsvinner dette av seg selv i løpet av en til to uker. Dersom det ikke går over, kan gulsott behandles enkelt og effektivt ved hjelp av lysbehandling. Dersom gulsott forverres etter hjemkomsten, bør man oppsøke lege. De fleste tilfeller av spedbarn gulsott oppstår fordi leveren ikke er modne nok til å kvitte seg med bilirubin i blodet, ifølge Mayo Clinic, men det kan også skyldes andre underliggende sykdommer.


Milde tilfeller av spedbarn gulsott forsvinner på egen hånd i løpet av noen uker, ifølge Mayo Clinic. Dette kan sees på store flater, for eksempel på magen, men kanskje enda tydeligere kan en se gulfargen på det hvite på øynene. Nyfødte med gulsott undersøkes på fødeavdelingen.


Hvis det er mye bilirubin i blodet, får barnet lysbehandling. Det øker utskillelsen av bilirubin, slik at ikke noe skal avleires i hjernen (kan medføre hjerneskade). Forklaringen på gulsott er at det er økte mengder med fargestoffer bilirubin i blodet, og kan derfor sees som en gulfarge i huden til de nyfødte. De aller fleste barn med gulsott diagnostiseres raskt fordi de enten er gule eller veldig røde i huden. Hvis alvorlig gulsott ikke oppdages, kan tilstanden føre til en form for hjerneskade.


Veldig få barn blir alvorlig syke på grunn av uoppdaget gulsott i Norge i dag. Når babyens bilirubinnivå stiger, beveger gulsott seg fra hodet for å involvere armene, bagasjerommet og til slutt. Vi hadde samme problemet med babyen vår født i uke 36.


Hun var så slapp og fikk ikke i henne noe mat før hun sovnet. Endte opp med uker på nyfødt intensiv og sondemat. Dessverre er det ikke alltid uskyldig og den gule fargen forsvinner ikke med litt sollys.


Så er det noe mer på gang. Rundt prosent av gallegang erstatning surgeries er vellykket, og gulsott forsvinner vanligvis i løpet av noen uker. Til tross for denne suksessen, leverskade utvikler seg ofte til skrumplever.


Morsmelk gulsott , som følge av en reaksjon på en morsmelk komponent, er ikke farlig. Babyens leveren snart tilpasser seg problemet og gulsott. Denne typen gulsott vises i løpet av en babys første leveuke, og kan oppstå fordi babyen din ikke får nok mat.


Moren kan oppleve en forsinkelse i melkeproduksjonen. Slik behandler du gulsott 1. Behandling av gulsot hos voksne. Behandling av gulsott avhenger av årsakene. Hvis problemet er akutt viral hepatitt, vil gulsott forsvinne etter hvert som leversykdommen gradvis forbedres.


Kløe forsvinner ofte også. Gulsott basert på næring. Hvis det ikke gjør det, kan kolestyramin hjelpe, men bare hvis ingen gallekanaler er helt blokkert.


Ekte, medfødte fødselsmerker vil ikke forsvinne spontant. Gulfargen forsvinner oftest i løpet av andre leveuke, men den kan vare lengre hos enkelte barn som får brystmelk. Denne gulfargen er mest synlig på det hvite på øynene og i huden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg