mandag 20. juni 2016

Egenandeler helfo

Frikort og egenandeler. Det finnes to frikortordninger i Norge, én for egenandelstak og én for egenandelstak 2. Ordningene gjelder ulike tjenester. Du får frikort for helsetjenester når du har betalt over et visst beløp i egenandeler.


Når egenandelen blir betalt, har du nye dager til å rapportere dette til Helfo.

Sjekk av egenandeler og frikort-status på helsenorge. Innbyggerne kan selv logge inn på helsenorge. På den måten kan pasientene dine selv følge med på innrapporterte egenandeler. Helsenorge har kvalitetssikret informasjon om helse, sykdom og rettigheter, og digitale tjenester som bytt fastlege, e-resepter og kjernejournal.


Tjenesten ”Mine egenandeler ” er snart klar for lansering på helsenorge. Som pasient må man legge ut for kostnader til blant annet legemidler og forbruksmateriell. I mange tilfeller må du ut med en egenbetaling i møtet med offentlige behandler og tjenesteytere som ikke teller med i opptjeningen til frikort.


Helfo kan yte stønad til personer med helt tannløs underkjeve som på grunn av slag, allmennsykdommer, anatomi eller andre forhold ikke er i stand til å kunne bruke løstsittende protese.

Helfo yter stønad til to – – implantater og en dekkprotese festet til disse implantatene. Når du som helseaktør har avtale med Helfo , får du direkte utbetalt den økonomiske stønaden pasienten har rett til. En avtale om direkte oppgjør er en personlig og gjensidig forpliktende avtale mellom deg og Helfo.


Logg deg inn for å sjekke egenandeler Sjekk hvor mye egenandeler som er registrert på deg og hvor langt du har igjen til du får frikort for helsetjenester. Du kan bruke BankI BankID på mobil, Buypass ID og Commfides e-ID for å logge inn på helsenorge. Flere av tjenestene på Helsenorge inneholder personlige helseopplysninger og krever derfor høyeste sikkerhetsnivå ved innlogging.


Størrelsen på egenandelen du skal betale hos lege vil blant annet bero på om du oppsøker legen på dag eller kveldstid og om legen er spesialist. Asylsøkere med D-nummer får sine egenandeler registrert på lik linje med andre som har norsk fødselsnummer når behandler melder egenandeler til Helfo , men frikortet kommer ikke automatisk i posten når grensen for egenandeler er nådd. Egenandeler til legehjelp, fysioterapi og lignende. Det er ikke endringer for innrapportering av egenandeler og pasientbetaling for poliklinisk helsehjelp. Innrapportering til NPR skal skje i henhold til dagens krav og praksis.


Kommunen sender informasjon om egenandelen til HELFO slik at dette registreres i frikortet. For mer informasjon om fysioterapi og egenandeler se: HelseNorge. Korttidsopphold på institusjon. For godkjente egenandeler , se helfo. Unntak: Pasienter skal ikke betale egenandel for konsultasjon, behandling og legemidler i forbindelse med allmennfarlig smittsom sykdom med mindre annet er bestemt.


Se eget kapittel om tuberkulosekontroll og dekning av utgifter.

Når du går over grensen får du frikort, som betyr at du slipper å betale egenandel ut kalenderåret. Når du har fått frikort, slipper du å betale egenandeler for resten av kalenderåret. Disse to egenandelstakene gjelder for ulike tjenester. Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel.


Når et medlem i et kalenderår har betalt godkjente egenandeler etter § 5-opp til dette egenandelstaket, dekker Helfo utgiftene til godkjente egenandeler i utlandet for resten av kalenderåret, jf. Grensen for fritak fra egenandeler heves fra til år for fysioterapi. Reduserer egenandelstak 2. Dette er et tiltak for alle, men vil særlig være positivt for dem med høye sykdomsutgifter. Fritak for å betale egenandeler.


Den som i et kalenderår har betalt godkjente egenandeler opp til det egenandelstaket som er fastsatt av Stortinget, skal i resten av kalenderåret være fritatt for å betale godkjente egenandeler. Alle egenandelene blir registrert av Helfo i egenandelsregisteret. Når taket er nåd sendes det automatisk ut frikortvedtak og et frikort i posten innen tre uker.


Neste år starter du på null. Når du har betalt egenandeler tilsvarende egenandelstaket vil du få frikortet automatisk i posten fra Helfo innen tre uker etter at du har betalt egenandelstaket. Det du har betalt over egenandelstaket blir det du har krav på å få tilbakebetalt fra Helfo - automatisk til bankkontoen din.


Med bakgrunn i Prop.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg