fredag 24. juni 2016

Psykisk lidelse

Finn psykisk lidelse hvis du ser nå. Psykiske lidelser er utbredt i befolkningen. I følge Folkehelseinstituttet har cirka en tredel av voksne en psykisk lidelse i løpet av et år, mens av barn og unge til en hver tid har en psykisk lidelse.


Få råd om hvordan du kan være venn til en som har en psykisk lidelse. Angstlidelser er vanligst hos både barn, unge og voksne, fulgt av depresjon. Hopp til navigering Hopp til søk.

Rundt én femdel av befolkningen vil til enhver tid lide av. I følge Verdens helseorganisasjon har cirka prosent verdens barn og voksne en eller annen form for psykisk problem (mental disorder or problem). I løpet av en tolvmåneders periode vil nesten halvparten av de som har en psykisk lidelse , også ha en eller flere andre psykiske lidelser. Sårbarhet for psykiske lidelser kan være forbundet med en arvelig belastning.


Arv har større betydning jo mer alvorlig psykisk lidelse det er snakk om. Ved angstlidelser og depresjoner er arveligheten moderat. Ved bipolar lidelse og schizofreni er det generelt høyere arvelighet.


Arv og miljø inngår i et gjensidig samspill.

Rådet for psykisk helse er en frittstående paraplyorganisasjon, med medlemsorganisasjoner, som skal være en pådriver for god psykisk helse. Bipolar lidelse er en samlebetegnelse på psykiske helseplager hvor kraftige variasjoner i oppførsel og humør er noen av kjennetegnene. En som har en bipolar lidelse kan ha store svingninger, og tilstanden pendler mellom dyp depresjon og passivitet til oppstemthet og en svært aktiv væremåte - også kalt mani. Utredning av psykisk lidelse hos mennesker med utviklingshemming er vanskelig av flere grunner.


Først og fremst grunnet begrensede verbale evner hos personen. For mennesker med utviklingshemming kan det dreie seg om for eksempel massiv instruksstyring, for høye krav eller somatisk sykdom. Disse faktorene er særlig knyttet til personer med alvorlig psykisk lidelse og bør integreres i forståelsen av hvordan utøve miljøbehandling også i faser hvor personen ikke viser symptomer på psykisk lidelse.


Vi gir også tilbud om samtale og veiledning til pårørende. Det er mulig miljøet har mer å si for hvilken lidelse du får. Ystrøm forteller at vi vet lite om hva som avgjør om du får depresjon eller psykoser – eller en annen psykisk lidelse. Antageligvis handler det mye om tilfeldigheter – kanskje tilfeldige hendelser som skjer i forbindelse med at sykdommen utvikler seg. En tvangslidelse gjør at du blir invadert av tanker du ikke ønsker å ha.


Typisk er å tenke at ting er farlig, ekkelt, ubehagelig eller urenslig, og så må man foreta handlinger som overdreven vasking for å bli kvitt tankene, sier spesialist i pediatri og barne- og ungdomspsykiatri, Bernhard Weidle (bildet). Ruslidelse og psykisk lidelse. I retningslinjen brukes begrepet ”ruslidelse og psykisk lidelse ”, eller ROP- lidelse som en samlebetegnelse for samtidig ruslidelse og psykisk lidelse.


Selv om det her brukes begrepet ROP- lidelse , har de fleste også somatiske lidelser i tillegg. Bokutdrag Hvordan beskriver vi psykisk lidelse ?

Språket hjelper oss et stykke på vei, skriver Eskil Skjeldal. I terapeutisk arbeid med ruslidelse og psykisk lidelse kan det være nødvendig å balansere relasjonsfaktorer som aksept og empatisk lytting med relasjonsfaktorer som tydelighet og utfordring. Dette er et utfordrende arbeid som krever mye oppmerksomhet fra den enkelte behandler.


Med psykisk helsevern menes spesialisthelsetjenestens undersøkelse og behandling av mennesker på grunn av psykisk lidelse , samt den pleie og omsorg dette krever. Ungdom og psykisk helse. Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder.


Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP) har som målsetning å sikre nasjonal kompetanseutvikling og kompetansespredning innenfor fagområdet rusproblemer og psykiske problemer. Unge med erfaring fra psykisk helsehjelp gir råd og går i dialog med fagfolk og myndigheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg