onsdag 8. juni 2016

Symptomer kols

Kols er en sykdom som gir ulike symptomer. Har du først utviklet kols , kan ikke medikamenter eller annen behandling reparere den tapte lungefunksjonen. Røykestopp kan bremse en ytterligere forverrelse av sykdommen og tap av lungefunksjon. Legemidler og trening kan lindre symptomene. Overvektige kols -pasienter vil ha nytte av vektreduksjon.


Alle anbefales regelmessig fysisk aktivitet og sunne livsvaner.

Behandling av kols kan forøvrig skje ved bruk av en rekke ulike medisiner og andre tiltak. Ingen medisiner kan helbrede sykdommen, men de kan lette symptomer og plager. Ved kols blir luftveiene trange, hovne og delvis blokkerte av slim.


Det går greit å puste inn, men det er strevsomt å puste luften ut igjen. Symptomene varierer litt fra person til person og man kan ha gode og dårlige dager. Andre har mer stabile symptomer.


De vanligste årsakene til KOLS er kronisk obstruktiv bronkitt og emfysem. Mangeårig røyking er skyld i over av tilfellene med KOLS.

Alvorlig astma kan føre til KOLS -utvikling. Hyppige lungeinfeksjoner i barndommen viser seg også å være en risikofaktor for utvikling av KOLS. De første symptomene og plagene ved kols er ofte morgenhoste og økt slimproduksjon.


Kolspasienter kan også få astmatiske anfall, fordi slimhinnene er betente og reaktive. Bakke forteller at det er store individuelle variasjoner i hvor fort KOLS utvikler seg. Hos noen går det bare få år før pusten blir svært dårlig, andre kan leve med symptomer som utvikler seg langsomt over ti år eller mer.


Storrøykere har som regel røykhoste uansett. Da kan det være vanskelig å legge merke til forandringer. En ny type medisin godkjent for personer med alvorlig KOLS og symptomer på kronisk bronkitt er en fosfodiesterase-4-hemmer.


Dette stoffet reduserer luftveisbetennelse og hjelper luftveiene å slappe av. Teofyllin Denne svært billig medisinen kan bidra til å forbedre puste og hindre forverring. Sykdommer som kan ligne på kols Lungekreft. Lungekreft gir vanligvis lite symptomer i tidlig fase, men etter hvert er hovedplagene vedvarende hoste og økt slimproduksjon (som ved kols ), eventuelt blodig oppspytt. Kols medfører økt risiko for lungebetennelse, som også kan gi blodig oppspytt.


Kols , kronisk obstruktiv lungesykdom, samlebetegnelse på sykdommer i lunger og bronkier som medfører en vedvarende forsnevring av bronkiene, og som dermed begrenser luftstrømmens hastighet når man puster, særlig når man puster luften ut av lungene (ekspirasjon). KOLS kan bety at du har bronkitt, emfysem eller begge deler samtidig. De viktigste symptomene på KOLS er hoste og kortpustethet.

Hosten kan vare lenge, og du kan bli kortpustet av hverdagslige ting som å gå en tur eller å gjøre husarbeid. Noen ganger kan du plutselig bli mye verre i pusten. Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. Kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) skyldes i hovedsak røyking og fører til at luftveiene blir trangere.


Ingen legemidler kan helbrede kols , men rett og tidlig behandling kan lindre symptomene og forsinke sykdomsutviklingen. Kjennetegn for KOLS er kronisk obstruktiv bronkiolitt og emfysem. Den kroniske inflammasjonen i perifere luftveier og gradvis destruksjon av alveolene resulterer i fibroseutvikling og avsmalning av luftveiene, opphopning av sekret og slim og utvikling av luftlommer. Røyking er den viktigste årsaken til kols , men sykdommen kan også ramme personer som ikke røyker.


Passiv røyking, industristøv eller arvelige egenskaper kan være tilstrekkelig. For noen er kols endestadiet av astma. KOLS KOLS er vanlig i sykehjem, men akutte forverringer kan være vanskelige å fange opp pga.


Typiske symptomer er uttalt åndenød ved anstrengelse, tidvis piping i brystet, hoste og oppspytt av slim. Det er også påvist en kobling mellom kols og astma. KOLS er på mange måter en klinisk diagnose, med symptomer som kortpustenhet, hoste og hyppige lungebetennelser. Faggruppen GOLD (The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) har utarbeidet et sett med kriterier (GOLD-kriteriene) som karakteriserer graden av sykdom basert på målinger ved spirometri.


Har du kols , anbefales det å bli vaksinert mot influensa, og hvis du har alvorlig kols , er det også fornuftig å bli vaksinert mot lungebetennelse. En del pasienter med kols har så dårlig fungerende lunger, at det er behov for permanent oksygentilskud som gis via en tynn plastslange som plasseres i neseborene. Astma er i likhet med kols en såkalt obstruktiv lungesykdom. Det betyr at luftstrømmen gjennom bronkiene hindres (obstrueres).


Mens kols gir varig nedsatt lungekapasitet, vil astma først og fremst vise seg ved at pusten blir dårligere i perioder. Det er typisk ved astma at sykdommen svinger fra dag til dag og fra uke til uke. Dette gjør også at det kan være vanskelig å stille diagnosen.


Akutt forverring av KOLS. Symptomene øker ofte i løpet av få dager og er mer uttalt enn den daglige symptomvariasjon ved sykdommen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg