fredag 24. juni 2016

Betennelse i hoften

Betennelse i hoften. Typiske symptomer ved betennelse i hoften er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet.


Hei og takk for spørsmålet. Du forteller i brevet ditt om slimposebetennelse i venstre hofte.

Tilstanden kalles bursitt. En bursitt er en betennelse i en slimpose og i dette området finnes en rekke slimposer. Den vanligste bursitten kalles trochanterbursitt.


Her kan det også oppstå betennelse i en eller flere av slimposene (gluteusbursitt). Sener fester seg til trokanter i samme område. Ved overbelastning, for eksempel hos langdistanseløpere, kan det oppstå en senebetennelse (trokantertendinopati).


Nyere forskning viser at det er mer trolig at det er muskulatur i området som skaper plagene (tendinopatier) og ikke selve slimposen.

Hva årsaken til smertene i hoften er, varierer. Alder har stor innvirkning – hos eldre mennesker er det vanligste slitasje i hoften , sier Stephan Maximillian Röhrl, overlege ved ortopedisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus og leder for Norsk forening for Hofte- og Knekirurgi. Revmatiske lidelser og en del andre sykdommer kan øke risikoen for å utvikle slimposebetennelse og betennelser generelt. Symptomer og kliniske tegn.


Smerter i hoften kan imidlertid ha sitt opphav fra mange forskjellige strukturer i kroppen. Ikke bare fra selve hofteleddet og omkringliggende sener og muskler, men også fra en rekke andre mer fjerntliggende strukturer. Det finnes slimposer omkring benkulen på utsiden av hoften , og disse har en tendens til å ble betente.


I tillegg til lokal smerte kan slimposebetennelse i hoften gi strålesmerte på utsiden av låret. Pasienter vi møter i allmennpraksis har av og til symptomer og funn som forvirrer oss. Det er flere strukturer i hoften som kan gi opphav til smerte. Eksempler er muskulatur, slimposer, skjelett, leddbånd og nervevev. Noen ganger kan smerter i hoften komme fra ryggen.


Videre er det godt dokumentert at inaktivitet og overvekt øker sjansen for hofteplager. En slimpose er en liten struktur med et hulrom inni, hvor det er små mengder væske. Ved en betennelse i disse slimposene vil det produseres ekstra mye væske og man kan få hevelse og smerter lokalisert rett over slimposen.

Slimposer finnes i tilknytning til ledd som beveges. Trokanterbursitt er en betennelse i slimposen på utsiden av hoften. Behandlingen av trokanterbursitt innebærer i første omgang avlastning og tøyeøvelser, i enkelte tilfeller vil kortison injeksjon redusere plagene. Senene i hoften kan rammes av både seneskade og senebetennelse. Trokantertendinitt (senebetennelse i hoften ) oppstår ofte grunnet langvarig belastning – og da særlig grunnet arbeid på hardt underlag.


Feber kan også oppstå. Er det noe jeg kan gjøre for å bli bedre av slimposebetennelse? Området med betennelse skal holdes høyt og mest mulig i ro. Når bør jeg oppsøke lege, og hva vil legen gjøre? Etter at de nødvendige undersøkelser og tester er gjort, vil kiropraktoren gi deg en konkret diagnose.


Ved behandling av hoftesmerter vil kiropraktoren bruke teknikker for å gjenopprette hoften og kroppens normale funksjon for å redusere betennelse , smerte og øke din generelle helse og livskvalitet. De vanligste er fra muskler, sener, fettputer og leddbånd. Mange pasienter vil ofte ha plager når de ligger på hoften om natten og derfor ikke kunne sove på en side. Andre vil kjenne smerter og ubehag ved gange og når de sitter. Hoftebetennelse, coxitt, er betennelse i hofteleddet.


Akutt hoftebetennelse finnes ved giktfeber (revmatisk hoftebetennelse). Bakteriell hoftebetennelse fremkalles oftest av vanlige sårbakterier som stafylokokker, streptokokker, gonokokker og så videre, eventuelt samtidig med betennelse i benete deler omkring leddet, osteomyelitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg