torsdag 2. juni 2016

Hva er prolaps

Hva er prolaps

Prolaps i ryggen er et vanlig fenomen. Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter. Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven.


Hva er prolaps

Det er vel ikke prolaps vel. Hva kan du gjøre selv. De aller fleste med prolaps i ryggen blir friske over tid.


I perioden når man sliter med mye smerter er det vanlig å bruke smertestillende eller betennelsesdempende medikamenter. All informasjon på NHI. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til.


Hva er prolaps

Andre aspekter i smertekaskaden som følger ved et prolaps , er tap av skivehøyde, slitasjeforandringer i leddene mellom ryggvirvlene og irritasjon av nerverøttene. Vondt i ryggen – hva kan årsaken være? Av og til er det en spesifikk hendelse som gjør at prolapsen dannes, for eksempel et tungt løft eller en vridning i ryggen. Dersom kirurgi overveies eller man er usikker på nøyaktig hva som forårsaker alvorlige symptomer kan undersøkelse md MR eller røntgen være nødvendig.


Behandling av prolaps i ryggen. Det finnes ingen umiddelbar effektiv behandling for prolaps i ryggen og behandling fokuserer hovedsakelig på å kontrollere symptomene. Informasjonen på helsenorge.


Etter å ha lest dette innlegget vil du forhåpentligvis ha en god forståelse av hva prolaps er - og hvordan du kan forebygge og lindre eventuelle plager - slik at du kan oppleve gleden av bevegelse i hverdagen. Med tiden blir bruskvevet i bruskskivene stivere. Da oppstår det lettere små revner i substansen.


Disse revnene kan, når de omfatter de ytterste lagene av bruskskiven, hvor det ligger nervefibre, gi kraftige smerter i korsryggen, et såkalt hekseskudd. En bruskskive er en slags støtdemper som ligger mellom ryggvirvlene. Den består av en ring av bruskvev som omslutter en kjerne av mykere, geleaktig vev. Et prolaps er en utglidning av en mellomvirvelskive i ryggen, som ellers fungerer som støtdempere i ryggsøylen. Når en skive presser på en nerve, får pasienten strålende smerter ned i benet, og ofte i tillegg en lokal irritasjon i ryggen.


Hva er prolaps

Dette kalles skiveprolaps. Og mange av oss går rundt med flere prolapser uten å engang vite om det. Faktisk så har forskning vist at redsel for å ha eller få prolaps er farligere for deg enn prolapsen i seg selv. Men hva er egentlig et prolaps ? Skiveprolaps kan være en kompleks diagnose, og gi forskjellige symptomer, både lette og alvorlige. Vi skal prøve å gi en grunnleggende innføring i dette.


Kort fortalt er det fire typer ryggprolaps, og de forekommer ved støtdemper-putene i ryggen. Ordet “ prolaps ” betyr at noe faller ut av plass, men dette høres verre ut enn det er. Ryggsøylen består av ryggvirvler, og mellom hver ryggvirvel ligger det sirkulære skiver av bindevev. Disse skivene kalles for annulus fibrosis og består av en geléaktig flytende masse. Skivene skal blant annet gi ryggsøylene større bevegelighet og fleksibilitet, samt dempe belastninger på muskler og ledd.


Så hva er en prolaps ? En prolaps er en mellomvirvelskive (altså “puten” som ligger mellom ryggvirvlene) som lekker ut en geleaktig væske. Historier om livslange ryggsmerter, uførhet og sykemelding pryder bildet av denne skrekkelige skiveutglidningen. Det mange ikke vet så mye om er hvorfor man får prolaps. Så, helt kort, hva er prolaps og hvorfor rammer det meg?


Her kan du lære mer om prolaps og hva du bør gjøre hvis det rammer deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg